Pretraga

[VIDEO] Srednjoškolci iz Sarajeva napravili Yuga na solarni pogon

A- A+

Srednjoškolci Međunarodne škole u Sarajevu zajedno s profesorima Sabahudinom Vrtagićem i  Semirom Šakanovićem izradili su Yuga na solarni pogon. Popularni Yugo 45 produžili su za 95 centimetara, a u njega su instalirana i dva solarna panela te četiri akumulatora.

foto: Youtube/ Screenshot

‘Solarni Yugo’ autentičan je automobil koji je postao dvosjed dok je stražnji dio rezerviran za solarne panele i akumulatore. U njega je ugrađen električni motor iz viličara, a trenutačna mu je snaga šest kilovata, piše klix.ba.

Izdvojeni članak

Škole putem solarnih ploča proizvode struju koju prodaju HEP-u

U BIH ne postoji zakon o električnim vozilima

U prosječno osunčanom danu moguće je za desetak sati napuniti jedan akumulator, a kad nema sunca, akumulatori se mogu puniti i posebno izrađenim punjačem. Ono što je od Yuga ostalo jest mjenjač s pet brzina s rikvercom, a sada ima i dvije električne brzine.

Profesor Vrtagić kaže kako je prilikom testiranja ostvarena maksimalna brzina od 70 kilometara na sat, ali pravi će testovi uslijediti tek iza registriranja vozila.

Upravo je registracija najveća prepreka jer zakoni BIH ne poznaju električne automobile, kao ni one na solarni pogon, pa tvorci nemaju pojma kakvi će se podaci o automobilu naći u prometnoj dozvoli koja tek treba stići.

‘Svi su mislili da je ovo nemoguće’

Profesori su zadovoljni trudom koji su učenici uložili u projekt. Prof. Vrtagić ističe kako im nije smio dozvoliti rad s istosmjernom strujom jer ih može dovesti u opasnost, ali u svim su ostalim fazama, od prikupljanja dijelova i novca pa do same izrade automobila, sudjelovali.

– Uložili smo mnogo vremena, a kad smo počinjali s projektom svi su nam govorili kako je ovo nemoguće, te da ćemo na pola puta odustati, ali nismo, ka Klix.ba rekao je jedan od učenika sudionika za klix.ba.

Profesor je napomenuo kako je za ovakav projekt potrebno mnogo novaca, ali i pomoći dragih prijatelja koji su spremni svoj rad ne naplatiti.

[VIDEO] Srednjoškolci iz Sarajeva napravili Yuga na solarni pogon
Share via
Copy link
Powered by Social Snap