Pretraga

[VIDEO] Studenti o nastavi tjelesnog u školi: ‘Mi muški smo igrali nogomet, a cure uglavnom – ništa’

A- A+

Tjelesni u osnovnoj i srednjoj školi predmet je koji se održava dva sata tjedno, a iako bi trebao sadržavati brojne fizičke aktivnosti, mnogi će pronaći načina kako ga izbjeći. To su nam potvrdili i studenti koje smo pitali jesu li voljeli tjelesni u školi te kako je izgledao jedan sat nastave tjelesnog u njihovoj školi.

Fizička aktivnost i redovito vježbanje, uz zdravu prehranu, trebali bi biti dio naše svakodnevice. Budući da se u školi provodi i nekoliko uzastopnih sati sjedeći u klupi, tjelesni može biti dobar ‘ispušni ventil’ i prilika za razgibavanje. No, kako to često biva, nastava tjelesnoga razlikuje se od škole do škole pa su nam neki studenti rekli da su morali raditi razne vježbe i igrati neki sport, dok su drugi pronašli originalne razloge kako se izvući s nastave tjelesnog.

– Voljela sam tjelesni jer je profesor bio jako entuzijastičan i pokušao je vježbe te cijeli sat učiniti zanimljivim, rekla nam je jedna studentica.

Neki drugi također su voljeli tjelesni – jer na njega nisu ni išli. Naime, jedan je student s nama podijelio priču kako u prvom razredu srednje škole uopće nije išao na tjelesni jer je imao ‘sve žive ispričnice’, dok drugi na tjelesni nije išao jer se bavio sportom izvan škole, a bio je u dobrim odnosima s profesorom. Također, na nastavi tjelesnoga aktivnosti se često dijele na muške i ženske pa tako muški dio razreda radi jedno, dok ženski nešto drugo.

Izdvojeni članak

‘Švercanje’ na tjelesnom: Studenti za potpise plaćaju 200 kuna, neki ih skupljaju na računima iz dućana

– Birali smo sport koji ćemo igrati. Budući da smo u razredu većinom bili muški, uglavnom je to bio nogomet. Za to vrijeme cure su nam se ponekad znale priključiti ili igrati badminton, dok druge nisu radile ništa, rekao nam je jedan student, a da izgled nastave tjelesnog ovisi o samom profesoru potvrdile su nam još dvije studentice.

Naime, ponekad profesori puste učenike da rade što žele pa tako mogu odabrati sport koji vole, dok ponekad traže određene vježbe i bavljenje sportom. Što su nam još studenti rekli o nastavi tjelesnog i kako sat tjelesnog izgleda kada je profesoru stalo da se učenici bave fizičkom aktivnošću, pogledajte u našem videu na vrhu članka.

Tjelesni je jedna od tema na našoj konferenciji Obrazovanje na prekretnici i to na na panelu ‘Zašto se (ne)voli tjelesni u školama?’. Mirna Radojičić, profesorica TZK u II. gimnaziji Zagreb, Hrvoje Podnar, docent na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i Antonio Vrabec, učenik i član Hrvatskog debatnog društva gosti su koji će nam ponuditi odgovore na izazove nastave iz Tjelesne i zdravstvene kulture. Među ostalim, razgovarat ćemo o tome čemu služi nastava tjelesnog u školama, zašto je važno imati takav predmet u školi, je li postojeći fond sati dovoljan te kakvi su prostorni uvjeti u školama i imaju li učenici na raspolaganju tuš ili je to pretjerano očekivati.

Konferencija se održava 7. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a popis svih govornika, kao i cijeli program, dostupan je ovdje. Ulaznice možete kupiti putem Entrio sustava ovdje, a sve novosti možete pratiti putem rubrike Obrazovanje na prekretnici ili preko Facebook događaja ovdje.

tjelesni vox
Share via
Copy link
Powered by Social Snap