Pretraga

Video: Znate li što je parac, avlijaner i lenija? Ako da, onda ste sigurno iz ovog dijela Hrvatske

Povodom Mjeseca hrvatskog jezika, koji traje od 21. veljače do 17. ožujka, odlučili smo napraviti mali ‘okršaj’ po pitanju narječja u našoj redakciji. Tako smo u istu prostoriju stavili kajkavca, štokavku i čakavca koji su pogađali što određeni izrazi znače na tuđem narječju. Prvo smo imali priliku vidjeti kako su se snašli s čakavskim izrazima, a sada je su na red došli štokavski.

Foot: Pixabay

Hrvoje, Stella i Duje – kajkavac, štokavka i čakavac naše redakcije savršeno se razumiju na standardnom književnom jeziku. Ali, što kada bi pričali svojim narječjem? Odlučili smo provjeriti tako da smo ih stavili u istu prostoriju, a svatko od njih je rekao izraze na svom narječju, dok je ostalo dvoje pokušalo odgonetnuti što oni točno znače.

‘Ovo je jedan izraz koji me iznenadio da se ne koristi u Zagrebu’

I dok je Duje u prvom videu testirao poznavanje čakavskog narječja svojih kolega, u ovoj epizodi Stella je dala primjere riječi sa štokavskog govornog područja.

– Ovo je jedan izraz koji me iznenadio da se ne koristi u Zagrebu, a to je parac, rekla je Stella.

Hrvoje je pogodio da se radi o životinji, a Duje je odmah pomislio da se radi o štakoru, što je bio točan odgovor.

– Prvi put čujem ovu riječ i ne znam kako sam pogodio. Išao sam logikom da je čudno što to ne koristimo u Zagrebu, a što drugo ima u Zagrebu osim goluba i štakora, objasnio je Duje.

Izdvojeni članak
rječnik

Video: Znate li što je traverša ili kogoma? Neki od nas dobro su se namučili da to odgonetnu

Muke zbog riječi ‘avlijaner’

No, kada ih je Stella pitala znaju li što je avlijaner ipak nisu uspjeli tako lako pogoditi. Duje je mislio da to znači avenija, ali je bio daleko od točnog odgovora jer je avlijaner dvorišni pas koji je najčešće mješanac. Ovaj naziv povezan je s nazivom koji se u štokavskom koristi za dvorište, a to je avlija.

Koje su izraze još ‘fulali’, a koje su bez problema pogodili, pogledajte u videu ispod.

@srednja_hr Jeste li sve pogodili? Više pročitajte na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #foryoupage #narjecja #dijalekt #hrvatski #zagorac #slavonac #dalmatinac ♬ original sound – srednja_hr

Copy link
Powered by Social Snap