Pretraga

Video: Znate li što je traverša ili kogoma? Neki od nas dobro su se namučili da to odgonetnu

Obilježavamo Mjesec hrvatskog jezika, a tom prigodom odlučili smo podsjetiti na njegovo bogatstvo koje se, među ostalim, krije u različitim dijalektima. Naši Duje, Stella i Hrvoje, koji dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, jedni će drugima navesti po nekoliko riječi iz svog dijalekta, a ostali pogađaju što ta riječ predstavlja.

rječnik

Foto: srednja.hr

U Mjesecu hrvatskog jezika odlučili smo se malo zabaviti na našim društvenim mrežama i snimiti malu ‘pogađalicu’ među članovima naše redakcije. Kako nas ima iz raznih krajeva Hrvatske, na kauč našeg podcast studija posjeli smo Dalmatinca, Slavonku i Zagorca. Zadatak je bio da svaki od njih navede nekoliko riječi iz svog dijalekta.

Prvi je na redu bio Duje, koji je Stellu i Hrvoja najprije pitao što je traverša. Hrvoje je odmah na početku konstatirao da nisu traperice, a Stella je pomislila da je riječ o vinu. No točan odgovor je pregača.  Dalje se pogađali što je kogoma, a Duje im je maksimalno pomogao opaskama da ostaju u kuhinji i da je riječ o posuđu manjem od lonca. Pa je Stella u konačnici pogodila da je riječ o džezvi, odnosno lončiću za kuhanje kave. Za riječ bonegracija pomislili su da je riječ o izrazu zahvale ili gospođi, ali na kraju im je Duje otkrio da je to karniša, odnosno prečka o koju se vješaju zastori.

Šotobraco nije rodbinska veza, kako je prvo pomislio Hrvoje, ali se onda kasnije ipak sjetio da to znači ‘hodati pod ruku’. Posljednje što ih je Duje pitao bilo je što znači riječ čikara. Nije pepeljara niti nešto za bušenje, kako je sugerirala Stella, nego je to – šalica odnosno mala šalica.

Kako je sve to izgledalo, pogledajte u našem TikTok videu:

@srednja_hr Kajkavac i štokavka naše redakcije pokušali su pogoditi nazive na čakavskom povodom Mjeseca hrvatskog jezika! Follow i u idućem videu otkrivamo kako su se čakavac i kajkavac snašli s štokavskim izrazima 👆🏻 #srednjahr #čakavski #štokavski #kajkavski #narjecja #dijalekt #dalmatinac #zagorac #slavonac #dalmacija #zagorje #slavonija #dalmatinka #zagorka #slavonka #jezik #hrvatskijezik #hrvatski #mjesechrvatskogajezika #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Evo i sažetka dalmatinskih izraza iz ovog videa:

traverša = pregača
kogoma= džezva
bonegracija = karniša
štotobraco = hodati pod ruku
čikara = šalica ili mala šalica

rječnik
Share via
Copy link
Powered by Social Snap