Pretraga

Videoigre posebno negativno utječu na žene

A- A+

Videoigre trebale bi na neki način pružiti bijeg iz stvarnog života, no čini se kako su one sve bliže i bliže stvarnosti. Prema novom istraživanju provedenom na Stanfordu, videoigre utječu na žensko samopouzdanje, i to ne na dobar način.

Pisali smo kako videoigre pozitivno utječu na kognitivne sposobnosti, te ljude čine pametnijima, no da snižavaju žensko samopuzdanje saznalo se tek nedavno istraživanjem provedenim na Sveučilištu Stanford. Naime, žene koje pri igranju videoigri koriste sexy ženske avatare u istima sklone su seksualno objektivizirati same sebe u stvarnom životu. Još gore otkriće je ono da su sklonije prihvatiti ‘mit silovanja’ kao ideju da je žena dijelom odgovorna za takvo nedjelo, piše Daily Mail.

Izdvojeni članak

Evo zašto bi svi trebali igrati videoigre

Modificiraju se osobni stavovi i uvjerenja

U studiju je bilo uključeno 86 žena starih od 18 do 40 godina, koje su koristile seksualizirane avatare poput Lare Croft u igranju videoigri. Istražianje se baziralo na fenomenu nazvanom ‘Proteus efekt’, gdje se ljudsko ponašanje prilagođava njegovom digitalnom identitetu. Jasnije rečeno, utjelovljenjem u likove u virtualnom svijetu, osobni stavovi i uvjerenja mogu biti modificirani. Taj je efekt još jači kada avatar liči na osobu koja igra igru.

Izdvojeni članak

Videoigre koje su šokirale javnost

Seksi avatari snižavaju žensko samopouzdanje

Budući da su 46 posto igrača žene, od kojih je 36 posto u dobi od osam do 18 godina, istraživače je zanimalo kakav efekt seksualizirani avatari imaju na samopoimanje i samopouzdanje kod žena. Žene uključene u studiju na Stanfordu zamoljene su da igraju videoigre koristeći avatare koji su bili ili provokativno ili konzervativno odjeveni, a neki su ili dizajnirani tako da izgledaju kao žene koje igraju s njima. Nakon toga ispitanice su trebali napisati stvari koje su im pale na pamet, kao i odgovoriti na pitanja koristeći ocjene od jedan do pet.

Mijenjaju mišljenje o silovanju

One žene koje su igrale igre s seksualiziranim likovima bile su sklonije pisati o stvarima vezanima za tijelo, što je indiciralo objektifikaciju samih sebe. Kod pitanja o silovanju, žene koje su igrale sa sexy avatarima koje su im sličile češće su odgovarale kako su žene dijelom same krive za isto.

Copy link
Powered by Social Snap