Pretraga

Vrijeme je za predah: Donosimo par savjeta kako ‘zdravije’ korisiti društvene mreže

A- A+

Društvene mreže su istovremeno najbolja i najgora stvar koja nam se dogodila. Najbolja zato što nam daje mogućnost komunikacije s ljudima s kojima to ne možemo uživo, a najgora zato što… Društvene mreže nisu stvarne.

dole777, Unsplash

Posljednjih mjeseci se na Instagramu pojavio novi trend, u kojem influenceri postavljaju objave u kojima podsjećaju korisnike Instagrama kako društvene mreže nisu stvarne. Naravno da se to ne shvaća doslovno – društvene mreže su stvarne, no ono što gledate na njima, u većini slučajeva nažalost nije.

Zahvaljujući raznim filterima i aplikacijama za izmjenu fotografija, doslovno svi mogu izgledati kao da imaju besprijekornu kožu, tanašan struk, uvijek sređeni i nasmijani. Istina je da bi i bez dodatnih mogućnosti, svi se potrudili izgledati najbolje što mogu kada se pokazuju cijelom svijetu. Zbog filtera, to je moguće napraviti i bez puno truda.

Iako toga možda i nismo svjesni cijelo vrijeme, potrebno je tu i tamo uzeti pauzu od društvenih mreža. Kada ste svaki dan, po cijeli dan, izloženi pogrešnom sadržaju, naravno da to loše utječe na vas. Svi mi znamo da se većina ljudi fotošopira, no nekako nam se u glavu ušulja misao da oni izgledaju tako nekako – jer ne znamo kako zaista izgledaju.

Stoga, odmor od društvenih mreža će za svakoga izgledati drugačije. Mi donosimo nekoliko načina na koje to možete izvesti, a na vama je da odaberete kako. Bitno je samo da si pazite na svoje zdravlje – vjerojatno mislite da vam to ne treba, no nakon samo jednog dana opreza, primijetit ćete veliku razliku.

Izdvojeni članak

Instagram uvodi veliku novost zbog koje bi tinejdžeri trebali biti sigurniji na toj mreži

Ugasite obavijesti

Čak i kada odlučite provesti dan bez društvenih mreža, teško je oduprijeti se napasti ulaska u obavijest. A svi znamo da jednom kad uđete u aplikaciju, teško ćete izaći. Ne zato što ste vi slabe volje, već zato što su društvene mreže napravljene tako da vas što dulje zadrže u aplikaciji, kako biste vidjeli što više reklama.

Zato je najbolja stvar koju možete napraviti – ugasiti obavijesti. Čak i ako nastavite koristiti društvene mreže ‘normalno’, moći ćete barem kontrolirati kada ulazite u aplikaciju. Samim time što manje ulazite u aplikaciju, manje ćete vremena u njoj i provoditi. Manje vremena u njoj znači manja izloženost nerealnim situacijama…

Muteajte/unfollowajte račune koji vam se ne sviđaju

Nećemo biti pesimisti i reći da na društvenim mrežama nema dobrih stvari, jer ima. Sasvim sigurno ste naišli na neke profile koje volite pratiti, pa i one koji su vam dali neke dobre savjete koje primjenjuješ u svakodnevnom životu. No, isto tako postoje i oni računi koji potiču loše misli i sasvim sigurno nisu nešto što želite gledati na dnevnoj razini.

Nažalost, vrlo često je riječ o računima koje iz neke, opće pristojnosti, ne smijete unfollowati. I zato, na svu sreću, postoji opcija ‘mute’. Kada to postavite, vi ćete ‘službeno’ i dalje pratiti taj račun, no neće vam dolaziti nikakve njihove objave. Zvuči idealno, zato što i je! Naravno, ako možete – uvijek kliknite unfollow. Tada ćete se pak u potpunosti riješiti loših stvari.

Ignorirajte poruke

Činjenica da smo stalno dostupni, svaki dan i cijeli dan, umara. Pogotovo u ovo vrijeme online nastave, kada morate biti dostupni za te potrebe – sada još morate i u slobodno vrijeme? Ne morate. Slobodno si uzmite vrijeme za odmor, kada nećete biti dostupni. Nažalost, vjerojatno ne možete ugasiti Internet u potpunosti, no možete ignorirati stvari.

Tako vam predlažemo da ignorirate poruke. Kao što si uzmete odmor od učenja, tako vam treba i odmor od ovakvih ‘druženja’. Pogotovo kada su u pitanju poruke na koje vam se baš i ne da odgovoriti – okej je ignorirati. Samo nemojte kasnije zaboraviti odgovoriti…Ako želite!

Deinstalirajte aplikaciju

Ovisno o tome koliki problem imate s korištenjem društvenih mreža, onda je i ovo opcija za vas. Deinstalirati aplikaciju ili deaktivirati račun je jako dobra opcija s vremena na vrijeme, čak i ako nemate problem s pretjeranim korištenjem. Tako ćete biti prisiljeni neko vrijeme provesti bez ove, lake (a često prazne) zabave.

Osim toga, kada par dana provedete gledajući samo uživo ljude, bit će vam jasno da su društvene mreže u potpunosti nestvarne. Sigurno ćete se i vi onda osjećati bolje kada vidite svoj odraz u ogledalu, ili kako ste ispali na nekoj fotografiji. Prihvatite se takvi kakvi jeste, pa i kad ste na svojem najgorem!

Vrijeme je za predah: Donosimo par savjeta kako ‘zdravije’ korisiti društvene mreže
Share via
Copy link
Powered by Social Snap