Pretraga

Wikipedia se pohvalila da ima novi dizajn: Uveli su čak 9 novih značajki, pogledajte što donose

A- A+

Veća slova, uži stupci, novi bočni izbornik, puno bolja tražilica. Samo su to neke od novosti koje je Wikipedia uvela povodom svog rođendanskog mjeseca. Napomenimo, ova online enciklopedija koja je prva stanica za mnoge učenike i studente u potrazi za informacijama, s nama je pune 22 godine, a sad je postala još naprednija.

wikipedia na laptopu

Foto: Unsplash

Wikipedia je s radom krenula prije 22 godine, a danas je jedna od najpopularnijih stranica na svijetu. Enciklopedija u kojoj ima mjesta za sve nije uvijek bila najpouzdaniji izvor podataka, ali je zasigurno prvo mjesto mnogih učenika i studenata u potrazi za raznim informacijama.

Čak devet novosti

Ovih su dana obznanili kako su, povodom rođendanskog mjeseca, napravili redizajn i donijeli ukupno devet novih značajki. Konačno su izmijenili tablicu sadržaja, sada se nalazi s lijeve strane i paralelno ju možete vidjeti dok čitate tekst. Isto tako, možete vidjeti na kojem se odjeljku sadržaja nalazite.

– Novi bočni izbornik koji se može ‘spustiti’ omogućava vam da skratite repertoar koji vidite sa strane svakog članka, i pomaže vam da vidite točno onu informaciju koju trebate, bez distrakcija, navode iz Wikipedije.

U gornjem desnom kutu sada možete puno lakše i vidljivije promijeniti jezik, a dostupno je njih preko 300 različitih. Većina sadržaja na ovoj stranici je, kao što i znate, tekst pa su odlučili prilagoditi širinu stupca kako bi čitanje bilo što ugodnije. U tom smjeru, sitno su povećali i standardni font slova.

Izdvojeni članak
umjetna inteligencija

Fakulteti u Hrvatskoj znaju za chatbot koji piše i radove: Pitali smo ih kako se planiraju ‘boriti’ protiv njega

Ova tražilica ima smisla

Wikipedia sada ima tražilicu kakve je stranica njenog kalibra dostojna. Kada utipkate ključni pojam u tražilicu vidjet ćete i slike, pa će vam tako biti lakše doći do članka i informacija koje tražite. Prema podacima iz testnog perioda, oko 30 posto više korisnika je, nakon te promjene, koristilo tražilicu.

Sve ove promjene koje je Wikipedia najavila pomalo se šire različitim svjetskim inačicama te online enciklopedije. Radili su ih, kako su objasnili na društvenim mrežama, volonteri iz svih dijelova svijeta. Ako neke funkcionalnosti još nisu dostupne, to znači da još nisu stigle na našu inačicu Wikipedije, no kroz neko bi dogledno vrijeme trebale.

Veća slova, uži stupci, novi bočni izbornik, bolja tražilica – sva poboljšanja i promjene možete vidjeti u screenshotovima i videima koje je Wikipedia objavila na svojem Twitter profilu.

Copy link
Powered by Social Snap