Pretraga

YouTube uvodi novu opciju koju su mnogi očekivali godinama

A- A+

YouTube postepeno uvodi opciju stvaranja i slanja isječaka dijela nekog od videa. Prijateljima ćete tako moći poslati poveznice putem koje će vidjeti samo od 5 do 60 sekundi kratki dio videa koji vi odaberete, primjerice nečiju legendarnu izjavu iz gostovanja u emisiji.

ilustracija: Szabo Viktor / Unsplash

– Značajka isječaka omogućuje vam da odaberete malen dio (isječak) autorovog videozapisa i podijelite ga s drugim korisnicima. Isječci mogu trajati od 5 do 60 sekundi i reproduciraju se u petlji, izravno na stranici za gledanje izvornog videozapisa. Isječke za dijeljenje putem novog URL-a mogu izrađivati autori i prijavljeni gledatelji. Isječci se mogu dijeliti na društvenim mrežama ili putem izravnih komunikacijskih kanala (kao što su e-pošta ili tekstne poruke), pojašnjavaju s YouTubea.

Dakle, sve što ćete trebati za stvaranje isječaka je ulogirati se na YouTube sa svojim korisničkim podacima. No, budući da su isječci, kako kažu, trenutačno u ograničenoj alfa verziji, iz kompanije napominju da je opcija zasad prisutna samo na nekim kanalima. Gumb za isječke (u obliku škarica) nalazi se ispod videozapisa ili streama uživo koji ispunjava kriterije za izrezivanje.

Izdvojeni članak

Upoznajte Emu: Ima 13 godina, a već vodi web-stranicu i YouTube kanal o astrofizici

Objavili i upute

Ova opcija zasad bi trebala biti dostupna putem web-stranice i u Android aplikaciji. Iz YouTubea su naveli i sedam preciznih koraka za izradu isječaka te njihovo dijeljenje.

 1. Pokrenite videozapis koji ispunjava kriterije na YouTubeu
 2. Ispod videozapisa kliknite ikonu isječka .
 3. Pojavit će se okvir za izradu isječka.
 4. Odaberite dio videozapisa iz kojeg želite izraditi isječak. Povlačenjem klizača možete produžiti (do najviše 60 sekundi) ili skratiti (do najmanje 5 sekundi) trajanje odabranog dijela.
 5. Dodijelite isječku naslov (najviše 140 znakova).
 6. Kliknite gumb PODIJELI ISJEČAK.
 7. Pojavit će se ploča s različitim opcijama dijeljenja koje možete upotrijebiti:
  • Društvene mreže: kliknite ikonu društvene mreže na kojoj želite podijeliti videozapis (primjerice, Facebook ili Twitter).
  • Ugrađivanje: kliknite gumb Ugradi da bi se generirao kôd pomoću kojeg možete ugraditi videozapis na web-lokaciju.
  • E-pošta: odaberite ikonu e-pošte da biste poslali e-poruku putem zadanog softvera za e-poštu na računalu.
  • Kopiranje veze: kliknite gumb KOPIRAJ da bi se kopirala veza na videozapis koju možete zalijepiti negdje drugdje, primjerice u e-poruku.

Pod utjecajem TikToka?

Izdvojeni članak

Youtube izbacio svoju verziju TikToka

Podsjetimo, i YouTube je lani, nakon Instagrama, odlučio odgovoriti na masovnu zaluđenost TikTokom. Uveli su ‘shorts’, opciju snimanja kratkih, zanimljivih videa u formi onoga što korisnici vole oko TikToka.

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap