Pretraga

Za bezbrižno kupanje: Saznaj sve što te zanima o menstrualnoj čaši

A- A+

Relativno novi ženski proizvod na našem tržištu jest menstrualna čaša koja se tijekom menstruacije, slično kao i tampon, umeće u vaginu. Izrađena je od medicinskog silikona, oblika je zvona te je fleksibilna. Iz tog je razloga idealna za ljetne dane i fizički aktivne djevojke.

Screenshot: YouTube

Menstrualne čaše mogu biti različite veličine, a ovisno o jačini krvarenja, potrebno ih je mijenjati svakih 4-12 sati. Radi se o proizvodu koji se može koristiti više puta i do 10 godina te se tako kune i kune koje trošimo na uloške i tampone mogu jednostavno uštedjeti.

Čaša dolazi u više veličina, a može se koristiti i do deset godina 

Princip korištenja je jednostavan: nakon što se čaša ispuni krvlju potrebno ju je izvaditi iz vagine, isprazniti krv, oprati ju pod mlazom vode te ponovno umetnuti. Na kraju mjesečnog ciklusa potrebno ju je sterilizirati, najbolje na način da se kratko prokuha u vodi. 

Čaša je izrađena od gume (lateksa), silikona ili termoplastičnog elastomera, a ovisno o proizvođaču, jedna čaša se može koristiti i do deset godina. Dolaze u obično dvije veličine, manjoj i većoj. Manja se preporučuje djevojkama ispod tridesete godine, a koje nisu vaginalno rodile te tinejdžericama i ženama bolje fizičke spreme, koje se bave sportom i imaju ojačane vaginalne mišiće. Veća čaše je za žene iznad tridesete godine te one koje tijekom ciklusa nešto jače krvare.

Izdvojeni članak

Menstruacijski bolovi ‘ubijaju’ koncentraciju i loše utječe na moždane funkcije

Kako umetnuti čašu? 

Krajeve čaše presavijte tako da tvore oblik slova ‘U’, opustite mišiće te čašu umetnite u vaginu. Nakon toga biste trebali osjetiti da se čaša vraća iz presavijenog u svoj normalni oblik zvona. Ukoliko se to ne dogodi, potrebno ju je lagano okrenuti i/ili zategnuti vaginalne mišiće (kao kod Kegelovih vježbi), kako bi se čaša potpuno ‘otvorila’. Ukoliko imate probleme, prilikom umetanja možete koristiti i lubrikant, ali bi trebao biti na bazi vode, budući da neki od sastojaka lubrikanata mogu oštetiti silikon. 

Djevojke koje koriste tampone bez aplikatora lakše će naučiti kako koristiti ovu čašu. Baš kao i tampon, pravilno umetnute čaša ne bi trebala stvarati osjećaj nelagode, te propuštati krv. 

Prilikom vađenja čaše, nije dovoljno primiti ju za ‘peteljku’, već ju je potrebno lagano pritisnuti, kao i kod umetanja.

 Nakon što ju ispraznite i operete, čašu možete ponovno koristiti.
Ako i dalje imate nejasnoća oko menstrualne čaše, video u nastavku mogao bi vam olakšati njeno korištenje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap