Pretraga

Za sve kojima nedostaje motivacije: Pet filmova koji će vas potaknuti na rad

A- A+

Nakon godinu dana čudnih života, svima je dosta. Dosta je pandemije, dosta je buljenja u ekran i dosta je ograničenja. I bilo bi super kada bi se stvari odjednom vratile na staro, na ‘normalno’. No, rekli smo to više puta, zaželimo to na dnevnoj bazi barem 82 puta, ali promjene nema. Već je na nama da svaki dan pronađemo motivaciju za ići dalje.

foto: Pexels; JESHOOTS.com

Da ste i najveselija osoba na svijetu, ovih godinu dana vam je sasvim sigurno teško palo. A vjerojatno niste, zato što nitko nije sretan svaki dan, cijeli dan. Pogotovo ne u vrijeme pandemije kojoj se ne nazire kraj. I zato je sasvim normalno da imate dane kada vam se ništa ne da i kad vam je teško napisati i sve zadaće, a kamoli nešto dodatno učiti, pospremati, pa čak se i družiti s ljudima, koliko je to moguće.

Najgora  stvar u cijeloj ovoj situaciji jest ta što je većini teško vidjeti svijetlo na kraju tunela. Ili općenito kraj ove noćne more koja je svih pogodila i zahvatila – neke slabije, a neke jače. I kako u ovom sivilu koje prevladava već godinu dana, kako pronaći motivaciju za raditi ono što treba, ono što se mora?

Naravno da ćemo vam predložiti da se okrenete filmovima. Šalu na stranu, ako se ne osjećate najbolje, možete se uvijek obratiti nekom psihologu koji će vam sasvim sigurno znati i moći pomoći. No, ako je u pitanju samo dan koji vam nije sjeo – i dobar film će biti od velike pomoći. Izdvojili smo njih pet!

Vuk s Wall Streeta

Leonardo DiCaprio je jedan od onih glumaca koji je zaista bio u svakakvim filmovima, a mnogima je njegova omiljena uloga upravo ova. U filmu koji je snimljen po istinitim događajima, DiCaprio glumi Jordana Belforta, koji je ostvarenje američkog sna. Belfort je mlad čovjek, pripadnik srednje klase, koji na neku foru uspije.

Nećemo vam previše otkrivati što se događa u filmu zato što ga se zaista isplati pogledati, no ovo je priča o uspjehu. O uspjehu malog čovjeka i o tome kako je sve moguće. Mada film ukazuje i na neke negativne posljedice takve promjene, ton je cijelo vrijeme pozitivan – ne brinite, ovaj film je idealan ako vam treba nešto da vam podigne raspoloženje.

U potrazi za srećom

Kao i prethodni film, ovo je također priča o uspjehu. No, ovdje je naglasak više na onome što prethodi tom uspjehu, a to je jedna velika borba. Ovo je film na koji ćete sasvim sigurno pustiti koju suzu i uopće vas ne osuđujemo zbog toga. Pogotovo kada uzmete u obzir da u filmu zaista glume otac i sin, Will Smith i Jaden Smith (kojem je to bila prva uloga).

Riječ je o kultnom filmu i vjerojatno ste ga već nekada pogledali, no dopustite si ponovno gledanje. Ništa vas neće koštati ta dva sata, a podsjetit će vas da zaista, nakon svake kiše, dolazi Sunce – a nekada i duga!

Milijunaš s ulice

Nedavno su objavljene ovogodišnje nominacije za prestižne Oskare, a upravo je ovaj film jedne godine bio najbolji od najboljih. Davne (?) 2009. godine, ovaj film je osvojio čak osam zlatnih kipića, od svojih deset nominacija. Između ostalog, gotovo pa sve bitne kategorije – najbolji film, režija, i adaptirani scenarij.

Priča je vrlo jednostavna – osamnaestogodišnji mladić se prijavi na lokalnu verziju emisije ‘Tko želi biti milijunaš?’ i uspije doći skoro do same pobjede. Posljednje pitanje ga čeka u sljedećoj emisiji, a u pauzi između snimanja je priveden i osumnjičen za varanje. Kako bi, na kraju krajeva, on to sve mogao znati?

Bohemian Rhapsody

Bilo da se bavite glazbom ili ne, ovaj film će vas dotaknuti na jedan poseban način. Bili fan benda Queen ili ne, morate priznati da je to jedan od najvećih bendova ikada, jedan od onih što i dalje utječe na modernu glazbu. I jednom kada pogledate ovaj film i vidite što se zaista događalo, shvatit ćete da je svima zaista jednako teško.

Osobne drame su sasvim legitiman izvor problema – svakome su upravo njegovi problemi najgori, jer su oni ti koji ga se najviše tiču. A postoji li bolja nagrada za ta teška razdoblja, nego rasprodani stadioni i koncerti o kojima će se doslovno desetljećima kasnije govoriti? Možda vi nećete baš to napraviti, ali sasvim sigurno će vam ostati u glavi to da možete nešto tako napraviti i ti.

Društvo mrtvih pjesnika

Jedan sasvim lijep i ugodan film, koji će vas potaknuti na razmišljanje o smislu života. Ovih dana je to vrlo aktualna tema, no rijetko tko će vam dati odgovor zbog kojeg ćete osjetiti radost ili veselje – upravo zato se ovaj film nalazi na popisu. Želimo vas podsjetiti koliko je život lijep i jedinstven i čaroban.

Ovo je nešto stariji film, no to mu samo pomaže da utvrdi svoj status kao kultni film. Čak i da ga niste gledali do sada, sasvim sigurno ste naišli na citate iz istoga na društvenim mrežama. Jednom kada pogledate film sve će vam imati puno više smisla – od tih izvučenih citata, pa do smisla života i životne želje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap