Pretraga

Zagrebački studenti pokrenuli dizajnerski brend: Maske će obilježiti 2020. godinu

A- A+

Zagrebački studenti u vrijeme širenja koronavirusa pokrenuli su vlastiti brend dizajnerskih maski za lice. Your Personal Saviour nastao je u suradnji produkcijske kuće SABMARINE s dizajnerom vasco. Za svoj aktualni modni dodatak autori kažu kako se ‘u ovim turbulentnim vremenima sa svoja tri limitirana izdanja obraća svima, bez obzira na modne preference’. Uvjereni su da će Križić-kružić, Bad Influence i Kids Edition ‘napraviti invaziju na grad i postati nezaobilazni dio svakog ormara’. Ipak, upozoravaju da njihove maske ne štite od virusa, ali da se, kao modni dodatak, mogu koristiti preko medicinskih maski.

foto: Your Personal Saviour/promo

Pričali smo s Marinom Leom Jankovićem i Sabrinom Herak Smoković, studentima zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, okupljenim u produkcijsku kuću SABMARINE, s dizajnerom vascom izradili brend maski za lice.

Kako ste došli na ideju raditi maske?

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Prvi dan nastave na daljinu: Evo što se sve danas dogodilo u obrazovanju zbog koronavirusa

Svi su se sigurno više puta susreli s onom situacijom kada si toliko zaposlen da nemaš vremena i energije razvijati nove stvari, ali ideje baš tada padaju na pamet. Tako smo i mi prije mjesec dana bili u najvećim projektima i obvezama, ali nismo mogli ignorirati i ne realizirati novi projekt. Ideja je u početku bila samo ironična reakcija na opću paniku koja je nastala, no koju nitko nije shvaćao dovoljno ozbiljno pa tako ni mi sami. Ovdje se pojavilo i pitanje: “Što ako stvarno budemo morali nositi zaštitne zelene maske?” – Pa zašto sami sebi ne bi napravili vlastiti unikatni dizaj kojim ćemo ih prekriti.

Sada kad se situacija mijenja iz sata u sat – možemo samo reći da će maske obilježiti 2020. godinu, a nadamo se kako će Your Personal Saviour ostati kao društvena ostavština za neke buduće generacije.

Djeluju li?

Dizajnerske maske za lice nisu adekvatna zaštita protiv virusa, niti im je to cilj. Idejno se koriste kao pokrivalo za postojeću zaštitu, a ono što uvijek savjetujemo je odgovorno ponašanje i praćenje uputa dobivenih od relevantnih institucija koje se brinu za zdravlje građana.

Otkud vam materijali? Tko dizajnira, tko šiva?

Materijalima smo posvetili posebnu pažnju – birali smo ih i isprobavali danima i onda smo se odlučili za pamuk. Svaka se maska sastoji od dva sloja pamuka, perive su i mogu se iznova koristiti. Dizajn maski nastao je u suradnji produkcijske kuće SABMARINE i vascom, dizajnerom tekstila. Vasco je naš prijatelj koji je svojim provokativnim izričajem već napunio tuđe ormare raznim odjevnim predmetima i modnim dodatcima, a ovoga je puta posebnu pažnju posvetio dizajnu za posve drugačiji proizvod. Odlučili smo se da će maske biti handmade proizvod kako bi potaknuli domaći dizajn, ručnu izradu i sporu modu koja je unikatna te u svom procesu podrazumijeva odgovornost prema okolišu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli SABMARINE (@sabmarine.hr)

Bojite li se vi korone?

Ne bojimo se korone. Važno je biti odgovoran kako prema sebi tako i prema drugima, ne popustiti općoj psihozi i pridržavati se propisanih mjera.

Koliko vas sudjeluje u organizaciji?

U organizaciji nas je troje – SABMARINE produkcijski duo i dizajner vasco s kojim nastojimo pokrenuti modni brend koji će djelovati u sklopu produkcijske kuće. Više o tome u bližoj budućnosti 🙂

POGLEDAJTE GALERIJU:

I Sveučilište u Zagrebu objavilo je videoprilog Svjetske zdravstvene organizacije u kojem je pojašnjeno kako se pravilno koriste zaštitne maske.

ℹ️? Prenosimo nekoliko savjeta iz kratkog video priloga Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u vezi s COVID-19…

Objavljuje Sveučilište u ZagrebuUtorak, 17. ožujka 2020.

AKTUALNO:

Snimka medijske konferencije ministrice s porukom za učenike:

Od ponedjeljka učenici i studenti iz cijele Hrvatske ostaju doma, a nastava će se izvoditi online. U ovoj situaciji naš sustav za učenje može vam itekako pomoći da naučite i usvojite novo gradivo, a u to možete uključiti i cijeli svoj razred! Kako, pročitajte na poveznici i pogledajte u videu.

Primjer online nastave

Gostovanje glavnog urednika srednja.hr Marka Matijevića na N1 televiziji povodom trenutne situacije u školstvu