Pretraga

Zaista zabrinjavajuća vijest za mlade koji previše igraju videoigre

A- A+

Tinejdžeri zabijeni u sobi igrajući satima videoigre imaju slabije kosti od onih koji uživaju u vremenu provedenom vani, upozoravaju istraživači.

Mladići koji provode više vremena pred ekranom računala , igraćom konzolom ili televizorom imaju manju gustoću kostiju nego djevojke, ili tinejdžeri koji vrijeme provode izvan doma.

Izdvojeni članak

Zbog interneta i video igri sve više mladih dobiva grbu na leđima

Skloniji frakturama kostiju i osteoporozi

Upravo ovaj podatak o smanjenoj gustoći kostiju znači da će oni kasnije u životu biti mnogo skloniji frakturama kostiju i osteoporozi.

Kostur konstantno raste od rođenja do kraja tinejdžerskih godina kada doseže vrhunac gustoće kostiju – maksimalnu jačinu i veličinu u ranoj odrasloj dobi. Zajedno s nutritivnim faktorima, fizička aktivnost može imati itekako jak utjecaj na opisani proces. Upravo je norveška studija poduprla već postojeću zabrinutost zbog sjedilačkog načina života koji kod tinejdžera utječe na zdravlje kostiju i pretilost.

Istraživački tim istraživao je hipotezu da je povećano korištenje računala tijekom vikenda povezano s manjom gustoćom kostiju i pregledao 463 djevojke i 484 mladića starih od 15 do 18 godina. Gustoću kostiju mjerili su odgovarajućim instrumentima, dok su stil života kod ispitanika ispitivali kroz upitnike i intervjue.

Izdvojeni članak

Videoigre koje su šokirale javnost

Djevojke bez obzira na provođenje vremena ispred ekrana u boljoj situaciji

Istraživači su otkrili kako mladići troše više vremena pred ekranima nego djevojke, što ih nije previše iznenadilo. Što su više vremena provodili pred ekranom, dječaci su imali manju gustoću kostiju, a ujedno i viši indeks tjelesne mase.

Suprotno od mladića, djevojke koje su četiri do šest sati provodile ispred računala imale su gušće kosti, piše Daily Mail.

– Otkrića kod dječaka jasno pokazuju kako sjedilački način života tijekom adolescencije može utjecati na zdravlje kostiju i kompromitirati dostignuće vrhunca razvitka koštane mase. To može imati negativan utjecaj i donijeti rizik od osteoporoz i fraktura u budućnosti, izjavila je dr. Anne Winter.

Zaista zabrinjavajuća vijest za mlade koji previše igraju videoigre
Share via
Copy link
Powered by Social Snap