Pretraga

Zapošljava se preko 100 mladih doktoranada: Provjerite na koje fakultete odlazi 373.441.015 kuna za znanost

A- A+

Ukupno 35 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova danas je potpisano u Banskim dvorima. U sklopu njih je i deset projekata koji se odnose na znanstvene centre izvrsnosti, a čija je ukupna vrijednost 373.441.015,62 kune.

Ugovori o dodjeli bespovratnih srednstava| foto: vlada.gov.hr

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za znanstvene centre izvrsnosti danas je potpisala ministrica Blaženka Divjak, koja je to nazvala prvim reformskim potezom u resoru znanosti. Od 373.441.015,62 kune, 85% sredstava dolazi iz Europske unije.

– Upravo tom cilju, izvrsnosti u znanosti, pridonosimo ulaganjem u znanstvene centre izvrsnosti koji prema definiciji okupljaju i umrežuju najbolje znanstvenike u određenom području na nacionalnoj razini, a pridonijet će opremanju vrhunskih laboratorija, kazala je Divjak.

Istaknula je i značaj ovih projekata za ostanak i razvoj mladih znanstvenika.

– Ono što me zaista veseli je da će u sljedećih pet godina, koliko traju ovi projekti, svoje mjesto u svijetu znanosti pronaći i mladi istraživači koji će imati priliku razvijati svoje karijere u Hrvatskoj u mentorstvu izvrsnih hrvatskih znanstvenika. Među mladim znanstvenicima, njih 101 ostat će u Hrvatskoj zajedno sa svojom obitelji i ovdje graditi svoju karijeru, rekla je Divjak prilikom potpisivanja ugovora.

Spomenutih deset projekata financira se Pozivom na dostavu projektnih prijedloga ‘Vrhunska istraživanja znanstvenih centara izvrsnosti’ u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a projekti traju pet godina. Kako poručuju iz Ministarstva, na projektima će se zaposliti više od 100 doktoranda (mladih znanstvenika), nabavit će se nova istraživačka oprema, osigurati svi troškovi vrhunskih istraživanja.

– Svrha (cilj) Poziva je razvoj graničnih istraživanja i jačanje kapaciteta Znanstvenih centara izvrsnosti čija je misija da znanstvenim istraživanjima i njihovom mogućom primjenom pomiču granice istraživanja, znanja i društva općenito, čime se povećava i unaprjeđuje međunarodna vidljivost i prepoznatljivost hrvatske znanstvene zajednice te pridonosi razvoju gospodarstva i društva u cjelini, stoji u opisu Poziva.

Sredstva su podjednako raspoređena na projekte svih deset centara, a o kakvim je projektima točno riječ, te koji su sve instituti i fakulteti uključeni u njih, provjerite u dokumentu u nastavku.

Zapošljava se preko 100 mladih doktoranada: Provjerite na koje fakultete odlazi 373.441.015 kuna za znanost
Share via
Copy link
Powered by Social Snap