Pretraga

Zar zbilja misle da su cool? Na TikToku pojavio se dosta bizaran i opasan izazov

A- A+

Prije otprilike sedam godina na YouTubeu se pojavio izazov u kojemu su pojedinci jeli cimet žlicom, a zbog gušenja tim začinom jedan je dječak i preminuo. Sličan nepromišljeni izazov ovih se dana pojavio na TikToku, a također može imati opasne zdravstvene posljedice. Riječ je izazovu nazvanom ‘salt challenge’ u kojemu pojedini korisnici te popularne društvene mreže usipavaju veće količine soli u usta.

Screenshot: TikTok

U novom izazovu koji se pojavio na TikToku, pojedini korisnici te mreže izravno iz ambalaže u usta sipaju veće količine soli. Izazov nosi naziv ‘salt challenge’. Prema pisanju portala Mirror.co.uk na jednom od takvih videa kojeg je objavio korisnik Landon vidljivo je kako je mladić usipao veću količinu soli u usta, nakon čega se počeo gušiti pa je sadržaj ispljunuo. Iako se ne čini kako je u svemu uživao, naprotiv, u opis videa napisao je ‘Neka netko drugi ovo pokuša’.

Izdvojeni članak

Izazov na TikToku može biti smrtonosan: Djeca padala u nesvijest, neki su slomili kosti glave

Na stranu toga što ovaj čin nije niti zabavan, a niti koristan, on može biti i kratkoročno i dugoročno izrazito štetan za zdravlje, upozorava liječnik Simran Deo.

– Kratkoročno, ovisno koliko ste progutali, unos prevelike količine soli može biti otrovan jer naglo podiže razinu natrija u našem tijelu. To može uzrokovati intenzivnu žeđ, zbunjenost, mučninu i povraćanje. U ekstremnim slučajevima može dovesti do napadaja, kome ili čak biti fatalno jer visoke količine natrija mogu dovesti do oticanja mozga, kaže dr. Deo.

Ako sumnjate na to da je netko progutao previše soli, dajte im vode, a u slučaju da osoba prestane disati ili izgubi svijest pozovite hitnu, savjetuje ovaj liječnik.

– Dugoročno, konzumacija prevelikih količina soli utječe na krvni tlak, jer vaše tijelo zadržava prevelike količine vode, a napor ‘pumpanja’ dodatke količine tekućine kroz tijelo tjera vaše srce da radi intenzivnije. Uz to, konzumiranje previše soli može dovesti do kardiovaskularnih bolesti poput srčanog udara, visokog krvnog tlaka, glavobolje, bubrežnog kamenca i bolesti bubrega, zaključuje dr. Deo.

Copy link
Powered by Social Snap