Pretraga

Zašto muškarci bolje čitaju karte od žena: Istraživanje dalo zanimljivo objašnjenje

A- A+

Oduvijek se govorilo kako se muškarci na karti snalaze bolje nego žene, a sada je ta činjenica znanstveno potvrđena i objašnjena. Znanstvenici koji su u svrhu studije proučavali afrička plemena tvrde kako su muškarci razvili bolju sposobnost orijentacije u prostoru kako bi mogli dalje lutati u potrati za partnericom s kojom bi se razmnožavali.

Mnogi parovi svađaju se u trenucima kada se treba snaći na karti. Obično se tvrdi kako su u tome muškarci bolji, dok se mnoge žene zbog te konstatacije ljute. Činjenica je ipak kako je gore navedeno točno, a znanstvenici su proveli studiju kako bi to dokazali i objasnili zašto se žene slabije snalaze na kartama od jačeg spola.

Izdvojeni članak

Zašto žene žude za čokoladom, a muškarci za mesom

Sposobnost navigacije olakšava putovanja na veće udaljenosti i otkrivanja novog okoliša

Za vrijeme provođenja studije na Sveučilištu Utah, testirani su i intervjuirani članovi plemena Twe i Tjimba, inače smještene na sjeverozapadu Namibije.

Istraživanje je otkrilo kako muškarci koji su postigli bolje rezultate na testu prostornih zadataka ne samo da su putovali dalje nego drugi muškarci već su također imali i više djece s više partnerica.

– Ovo je prvi puta da je netko pokušao povući poveznicu između sposobnosti orijentacije u prostoru, navigacije, daljine i reproduktivnog uspjeha. Sposobnost navigacije olakšava putovanja na veće udaljenosti i otkrivanja novog okoliša, rekla je autorica studije Layne Vashro.

Naravno, što dalje putujete šanse da ćete naletjeti na spolnog parntera su veće.

Izdvojeni članak

Stvari koje muškarci i žene rade potpuno drugačije

Razlike u prostornoj orijentaciji kod muškaraca i žena su velike

– U antropološkoj literaturu, jedna od najkonzistentnijih bihevioralnih razlika između muškaraca i žena jest daljina koju prelaze. Za tu razliku u putovanjima pretpostavlja se da može objasniti primjećene razlike u prostornoj i navigacijskoj sposobnosti, objasnila je autorica studije.

Prostorne vještine uključuju sposobnost vizualiziranja prostornih veza i manipuliranje tim slikama u glavi. Primjerice, kada zamišljate kako staviti što više stvari u kutiju, pa planirate kako ćete ih rotirati da ih stane što više.

Izdvojeni članak

Znanost potvrdila: Mozak nam je biološki isti, razika među spolovima leži u nečem drugom

Razlike u sposobnosti imaju evolucijske korjene

Ona vjeruje kako su razlike u prostornoj sposobnosti kod spolova velike, zbog čega vjeruju kako to ima evolucijske korjene. Argument koji su naveli jest činjenica da je potrebna dobra sposobnost snalaženja u prostoru kako bi se uspješno navigiralo, a potonje je važno kako biste efektivno putovali na duge staze u nepoznatom okruženju.

Plemena Twe i Tjimba bili su dobri subjekti za istraživanje, zato jer prelaze udaljenosti i do 120 milja godišnje, i to pješice, piše Mail Online.