Pretraga

Zašto obožavamo pjevati pod tušem i zašto ondje tako dobro zvučimo? Znanost nudi odgovor

A- A+

Imali sluha ili ne, svi kada stanu pod tuš imaju potrebu otpjevati tu melodiju koja im je cijeli dan u glavi, bila to najdraža pjesma iz djetinjstva ili ona koju si bio prisiljen slušati dok si stajao u beskonačnom redu na blagajni dućana.  No jeste li se ikada pitali zašto je baš tuš tako primamljivo mjesto za vokalne solo dionice i zašto pod tušem zvučiš kao Freddie Mercury, a izvan njega kao Kolinda Grabar-Kitarović? Psihologija i fizika pomoći će nam približiti se odgovorima na ova pitanja.

Pixabay/12019

Snagom naravi vlastitoga bića homo sapiens jede u krevetu, čita novine u wc-u i pjeva pod tušem.

Izdvojeni članak

Po prvi put snimljeno pjevanje jednog od najrjeđih kitova: Poslušajte kako zvuči

Ima li boljeg osjećaja nego kad skinete svu odjeću sa sebe, stanete pod vrući tuš čije vas kapljice obasipaju, u potpunosti se opustite i postanete spremni za svoju najdražu aktivnost? Pozdrav perverznjaci, ovdje je riječ o pjevanju.

Možda čak nisi siguran ni kako ide pjesma, ali nema veze, majstor vokalne interpretacije i vrli improvizator (koji vjerojatno ne zna ni točan tekst pjesme) zauzeo je položaj i spreman je za izvedbu pred svojom omiljenom publikom – nikime.

Svi smo mi pjevači

Iza svakoga od nas krije se mala pjevačka karijera za vrijeme tuširanja. Moja je započela nakon što mi je stariji brat kao klincu od 10-ak godina otkrio ”By The Way” album grupe Red Hot Chilli Peppers iz 2002. ako se ne varam. Po cijele dane igrao sam PES i FIFA-u na PS2 i slušao taj album na dobrom starom Discmanu (tad sam već bio frajer jer nisam više morao slušati onu glupu kasetu Crvene Jabuke na Walkmanu, to je bilo totalno sranje), a kada bi pala noć zavalio bi se u kadu i otpočeo solo koncert – najčešće dok se voda ne ohladi. Redali su se hitovi: By The Way, Universally Speaking, This Is The Place, Dosed… i tako sve do Venice Queena.

Za razliku od svojih vršnjaka, kada sam došao u tinejđersko doba moja su se tuširanja i kupanja vremenski skratila jer ipak, trebalo je proći kroz svih 16 pjesama na albumu. Kada si tinejđer zauzet si nekim drugim stvarima pa manje pjevaš pod tušem, a sreća je to i po moje ukućane jer tada sam se s RHCP-a prebacio na Slipknot, Korn… ma znate već taj redoslijed.

Što nas potiče na pjevanje?

Vrijeme tuširanja je vrijeme kada smo sami. Nalazimo se u toplom, dosta malome i ugodnom prostoru. Takav ugođaj nas optušta i smanjuje stres; mozak luči dopamin i potiče našu kreativnost. I znate što još povećava ugodu? Pjevanje. Pjevajući ne razmišljamo o svakodnevnim problemima. Ono potiče duboko disanje i uzimanje više kisika pa tako poboljšava cirkulaciju, a time i cjelokupno raspoloženje. Prema tome, neovisno o tome počinjete li svoj dan tušem ili završavate, ili oboje, osim što ćete se bolje osjećati kada ste čisti, tuširanje će poboljšati i vaše opće raspoloženje.

Mislite da ste stari za pjevanje? Nikako! Upravo suprotno. Provedeno je istraživanje na ispitanicima treće životne dobi koji su imali smetnje u respiratornom i kardiovaskularnom sustavu. Za zadatak su dobili da otpjevaju 3 pjesme pod tušem, nakon čega im je uzet uzorak sline i krvi. Rezultat istraživanja bio je smanjenje pulsa i smanjenje razine kortizola u slini (hormona povezanoga sa stresom), te poboljšanje općega raspoloženja.

Akustika igra veliku ulogu

Neki ljudi znaju pjevati i lijepo zvuče, dok oni drugi… baš i ne. No svi koji pjevaju pod tušem složit će se kako ondje njihov glas zvući puno bolje nego izvan tuša. Kako to objasniti? Bit će nam potrebno malo fizike.

Prof.dr.sc. Saša Ceci, najdraži tv voditelj i fizičar s intituta Ruđen Bošković u Zagrebu, u svojoj zabavnoj knjizi Blesimetar drugi (2019), između mnogih drugih fenomena, pozabavio se i akustikom u kupaonici.

Stvar je u pločicama, odmah u glavu pogađa Ceci.

Nastavlja s objašnjenjem da je ”zvuk kao neko mreškanje zraka, brze ritmičke promjene u tlaku i gustoći koje se šire velikom brzinom oko nas. Kad takav malo gušći zrak naiđe na ravnu i tvrdu pločicu, malo se sabije i kao da je opruga – odbije se od nje”. Dakle, zvuk se odbija i nastaje svojavrsna jeka. No važno je istaknuti da nije riječ o bilo kakvoj jeci, nego o pajeci. Razlika se sastoji u tome što obična jeka dolazi s puno većim zakašnjenjem. Stoga efekt pajeke čini to da zvuk koji proizvodimo traje malo dulje nego li bi trajao da pjevamo negdje gdje nema pločica. Tonovi se međusobno pretapaju i tada to zvuči kao da istovremeno pjeva više ljudi, objašnjava Ceci.

Pretapanje zvuka uvelike pobošljava to kako zvučimo, pa i ako nam glas zatitra i malo pogriješimo, ta greška se neće tako jako čuti. Konačno, zvuk našega glasa u kupaonici je nešto dublji i time više seksi, jer kupaonica pojačava basove našega glasa.

Zašto obožavamo pjevati pod tušem i zašto ondje tako dobro zvučimo? Znanost nudi odgovor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap