Pretraga

Zašto se 31. prosinca naziva Silvestrovo? Donosimo objašnjenje

A- A+

Iako mnogi povezuju Staru godinu ili Silvestrovo s (ne)zaboravnom proslavom punom jela i pića, zanimljivo je da je Silvestarska noć dobila naziv prema svecu koji je prema legendi izliječio jednog poznatog cara od gube.

Foto: Unsplash

Posljednji dan u prosincu, Silvestrovo ili Stara godina, noć je uoči Nove godine koja se može pohvaliti raskošnim provodom i proslavama. Za svima poznati naziv Silvestarske noći, zaslužan je Sveti papa Silvestar 1., čiji se spomendan upravo obilježava na dan dočeka.

Silvestar 1. bio je papa od 314. do 335. godine te je pod njegovom vladavinom izgrađeno nekoliko veličanstvenih kršćanskih crkava uključujući Baziliku sv. Ivana Lateranskog (rimska katedrala), Baziliku Svetog Križa u Firenci i Staru baziliku sv. Petra. Za njegovog je papinstva formulirano i Nicejsko-carigradsko vjerovanje, koje je ujedno i najrašireniji tekst Vjerovanja u kršćanskim crkvama.

U to je vrijeme vladao prvi kršćanski rimski car, Konstantin Veliki, kojeg je prema legendi Silvestar 1. izliječio od gube. Zahvaljujući tom činu, Crkva je proglasila Silvestra zaštitnikom gubavaca, a on je umro 31. prosinca 335. godine te je pokopan u Priscilinim katakombama u Rimu.

Izdvojeni članak

Gdje proslaviti Novu? Ovi gradovi imaju dočeke na otvorenom, no negdje treba COVID potvrda

Iako se danas češće čuje naziv ‘Stara godina’, valja istaknuti da je naziv prema papi Silvestru 1. nerijetko korišten u raznim zemljama Europe. Tako se, primjerice, varijanta Silvestrovog imena za 31. prosinca može čuti u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Lihtenštajnu, Luksemburgu, Poljskoj, Slovačkoj, Švicarskoj i Sloveniji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap