Pretraga

Zašto se isplati volontirati na konferencijama?

A- A+

Sigurno ste se i sami nekada našli u situaciji da lažete same sebe i uvjeravate se u nešto što osjećate da nije istina. Jedan od najlakših načina za to napraviti jest da počnete onda i druge osobe uvjeravati u ono što pokušavate vjerovati.

Studenti u konferencijskoj dvorani | foto: Pixabay

Trenutno se nalazim u točno toj situaciji. Volontiram u organizaciji jedne konferencije i iako sam cijeli tjedan spavala koliko inače spavam u dva dana, uvjeravam samu sebe da sve to ima neki cilj, da je sve to za neko veće dobro, da će se sve isplatiti. Iskreno, mislim da bi me trenutno spasilo samo dvanaest sati sna i dva dana gledanja serija i filmova, i eventualno čitanje. Čak bi mi i druženje s ljudima (kojima sam ovaj tjedan i pretjerano okružena) bilo previše.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Volontiranje za vrijeme studija

Ali naravno, sve to zaista ima neku svrhu. Možda mi je sada teško vidjeti tu svrhu, ali sjećam se (kroz maglu) da kada sam se prijavila kao volonter, da sam imala neku viziju, da nisam to radila zato što, eto, nemam dovoljno obaveza u životu pa mi treba još nešto, po mogućnosti aktivnost visokog intenziteta koji oduzima pet milijuna sati života.

Konferencije se često održavaju na fakultetima, ali i van fakulteta. Ove na fakultetima su možda besplatne za studente tog fakulteta, ali u ostalim situacijama, konferencije se plaćaju. I to ne malo, svakako van dometa bilo kojeg studentskog (čitaj: siromašnog) budžeta. Stoga, kada god se pojavi prilika za besplatnu konferenciju, trebali bismo to iskoristiti.

Studenti vole besplatne stvari

Istina je da kada bismo vidjeli da se negdje dijeli besplatna hrana, besplatna odjeća ili bilo kakva glupost, prešli bismo pola grada i presjedali i na tri tramvaja, ako to znači da ćemo nešto dobiti besplatno. Ali kada se radi o besplatnom znanju, e to nam onda već postaje manje zanimljivo…

Danas sam imala jedno otkrivenje (vjerojatno zbog manjka sna i previše kave) i shvatila da svi profesori koji mi drže kolegije mi ustvari samo pričaju o stvarima koje ih privatno zanimaju i na koje fangirlaju u svoja četiri zida, i shvatila sam da bi to bilo kao kada bih ja držala predavanja o omiljenom filmu, omiljenom bendu ili omiljenoj knjizi…I onda sam shvatila da kao studentici jezika na Filozofskom fakultetu, je upravo držanje predavanja o omiljenoj knjizi san snova.

I shvatila sam isto tako da kada bih mogla slušati neprekidna predavanja o svojoj omiljenoj knjizi, sigurno bih sjedila cijelo vrijeme u prvom redu, zanemarujući čak i potrebu za napolitankama. I onda, na kraju, sam napokon došla do zaključka da ako konferencija koju organizira moj faks nije nešto na čemu želim biti, onda nisam na dobrom faksu. Na moju sreću (a nadam se i vašu), mene zaista veseli sve što ću slušati na ovoj konferenciji i tako znam da sam na pravom mjestu.

No, na stranu moja osobna blebetanja i razmišljanja. Zaista postoje neki ‘ozbiljni’ razlozi zašto se isplati volontirati na raznim konferencijama, a pogotovo na onima koji se organiziraju na vašem faksu!

Isticanje

Faks je mjesto na kojem se isplati biti štreber, te je to štoviše poželjno. Naravno, bitno je ne biti loša osoba i ne pomagati ostalim kolegama, ali je također bitno pomoći samome sebi i istaknuti se, na pozitivan način.

Volontiranjem na konferenciji pokazujete interes za predmet proučavanja, ali i spremnost na odvajanje slobodnog vremena faksu. Svi vole vidjeti da se trudite oko fakulteta i da niste tu samo kako biste skupili dovoljno ECTS bodova za iksicu, već da vam je stalo do fakulteta i da pokazujete inicijativu!

Financije

Konferencije zaista znaju biti zanimljive, no nisu uvijek pristupačne studentskom džepu. Volontiranjem ćete možda ‘izgubiti’ više vremena i živaca nego što biste izgubili da samo slušate predavanja, ali ćete isto tako moći slušati predavanja besplatno, što nije mala stvar.

Studentski džep je već dovoljno udaren zbog plaćanja smještaja, hrane, kave i alkohola, skripti i knjiga, pa ako postoji nešto na čemu možemo uštedjeti, zašto ne bismo?

Životopis i volonterska knjižica

Ako mislite da vas faks ne priprema za stvaran život, onda znajte da vas konferencije pripremaju. Osim što ćete vidjeti kako izgleda organizirati veliki event, također ćete vidjeti koliko je teško raditi s ljudima…

Ipak, najveći plus je to što ćete si moći napisati u životopis da ste volontirali na konferenciji, što će poslodavcu reći da ste timski igrač, da nemate problema dodatno se truditi oko nečega bez da ste plaćeni (pazite da to ne izrabljuju!), ali i da vas te stvari zaista zanimaju!

Zašto se isplati volontirati na konferencijama?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap