Pretraga

Zastrašujuće: Alen Pamić već 22. nogometaš koji je preminuo u zadnjih pet godina

A- A+

Ponovno šokantna smrt mladog nogometaša. Život 23-godišnjeg Alena Pamića, sina proslavljenog hrvatskog igrača i trenera Igora te brat Dinamova igrača Zvonka, prerano se ugasio u petak navečer, za vrijeme malonogometne utakmice u Žminju. Još se nije ni stišala buka, oko preminulog golmana Ivana Turine, a još jedna žrtva potresla je hrvatsku nogometnu javnost. Posljednju utakmicu za svoj klub Istru, Alen je odigrao u veljači protiv Lokomotive, kada se po treći put u karijeri srušio na travnjaku te otada pauzirao radi utvrđivanja nalaza i dijagnoze.

Foto: NK Istra

Mladi nogometaš Alen Pamić (23) preminuo je nakon srčanog udara u petak navečer, za vrijeme malonogometne utakmice na rodnom Žminju. Već se tri puta ovaj nogometaš Istre rušio na travnjaku za vrijeme utakmice, a nakon posljednjeg puta, u veljači ove godine, imao je pauzu unutar koje se utvrđivalo može li nastaviti s profesionalnim nogometnom. U petak je samo na par minuta zaigrao mali nogomet i ponovno se srušio. No ovaj put bilo je kobno. Zastrašujuće zvuči podatak, da je od 2000. do danas, 51 nogometašu smrt prekinula karijeru, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Video: Policajac suzavcem poprskao 14-godišnjeg nogometaša

Alen 22. nogometaš koji je preminuo u zadnjih pet godina

Još su nam svježa sjećanja na bivšeg Dinamova golmana Ivana Turinu (32), koji je drugog svibnja, pronađen mrtav u svome stanu u Stockholmu, gdje je nastupao za švedskog prvoligaša AIK.

Ni prije tjedan dana nesretna sudba zadesila je i mladog nogometaša u Bosni i Hercegovini. Također od srčanog udara, preminuo je Stojan Tomić, 22-godišnji nogometaš Borca iz Bosanskog Šamca. Alen je već 22. nogometaš, koji je preminuo u zadnjih pet godina.

Izdvojeni članak

Intervju: Požeški srednjoškolac u Švedskoj povezao matematiku i nogomet, pa osvojio Euromath

Već nakon prvog gubitka svijesti, sportaš mora odustati od bavljenja svojom aktivnošću

Kada se Alen prvi put srušio 2010. godine, bilo je to na treningu belgijskog Standarda, za koji je tada nastupao. Postojala je tada tendencija da se režim prehrane Standardova nutricionista, reflektiao na Alenov organizam.

Drugi put mu je pozlilo naredne godine u Žminju, međutim obavljenim pretragama se utvrdilo da je zdrav, pa je nastavio igrati za Istru. Međutim 16. veljače ove godine u dvoboju s Lokomotivom, Alen je ponovno kolabirao. Od tada nije igrao profesionalne utakmice, nego je obilazio liječnike iščekivajući vijesti može li nastaviti s karijerom. No, nije mogao bez nogometa, pa se jedna neformalna utakmica, pretvorila u veliku tragediju.

– Sportaš koji samo jedanput izgubi svijest na terenu, a da to nije posljedica kontakta s dugim sportašem odnosno ako se ne radi o sudaru poglavito glavama ne bi se smio baviti nikakvim sportskim aktivnostima dok se ne utvrdi točna dijagnoza odnosno razriješi radi li se o ozbiljnoj srčanoj bolesti, rekao je kardiolog Mijo Bergovec za Jutarnji list.

Liječnik je dodao i da je neke nepravilnosti u radu srca vrlo teško utvrditi čak i detaljnijim kardiološkim pregledom, te stoga sportaši, konkretno nogometaš, nakon prvog gubitka svijesti, obvezno treba odustati od bavljenja sportom, a i izbjegavati druge fizičke napore.

Podsjetimo na smrti nogometaša na svjetskim travnjacima, koje su odjeknule cijelim svijetom. Marc Viviene Foe, Kamerunac je koji je 2003. u dvoboju s Kolumbijom preminuo od srčanog udara. U dobi od 24-godine preminuo je mađarski nogometaš Miklos Feher 2004. godine. Nastupao je za lisabonsku Benficu, kao i hrvatski nogometaš Tomo Šokota, a baš je on bio među prvima, koji je priletio Mađaru u pomoć, no nije mu bilo spasa.

Šok i nevjericu cijelog svijeta izazvala je i smrt Sevillina braniča Antonia Puerte. U utakmici 2007. godine, protiv Getafea, svega 22. godine star igrač, doživio je srčani udar. Pridigao se i napustio teren te u svlačionici doživio još jedan, a nakon tri dana od posljedica je preminuo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap