Pretraga

Zatvoren DUFF 2014., a ovo su najbolja učenička filmska ostvarenja

A- A+

Završen je i treći DUFF po redu, a zaključen je sinoćnjom dodjelom nagrada u kinu Sloboda. ‘Festival djece i mladeži zemalja Mediterana’ tako je i ove godine iznjedrio najbolje filmove učenika osnovnih i srednjih škola mediteranskih zemalja, a hrvatski su đaci odnijeli nagrade za čak nekoliko uradaka. Kako se osjećaju zbog pobjede, rekli su nam Jadranko Lopatić, voditelj FKVK Zaprešić koji su osvojili nagradu za film ‘ZZ Zmaj’ te Hrvoje Šelec, voditelj učenika iz filmsko – kreativnog studija Vanima iz Varaždina koji su osvojili nagradu publike za film ‘U muzeju’.

Zatvaranje ovogodišnjeg, trećeg po redu DUFF-a popratila je i dodjela nagrada najboljima koja se održala sinoć u kinu Sloboda, u Dubrovniku. U jakoj konkurenciji ovog ‘Festivala djece i mladeži zemalja Mediterana’ i hrvatski su đaci osvojili nekoliko nagrada, a kako se osjećaju pobjednici dočarali su nam Jadranko Lopatić, voditelj FKVK Zaprešić koji su osvojili nagradu za film ‘Z Z Zmaj’ te Hrvoje Šelec, voditelj učenika iz filmsko – kreativnog studija Vanima iz Varaždina koji su osvojili nagradu publike za film ‘U muzeju’.

Izdvojeni članak

Dubrovački ‘DUFF 2014.’ i ove godine okuplja mlade filmaše diljem Mediterana

Grand Prix i nagrade za animirane i igrane filmove u obje kategorije

Grand Prix nagradu osvojio je film ‘Z Z Zmaj’ hrvatskih autora iz FKVK Zaprešić.

– Iako se nadamo nagradama, nismo baš očekivali Grand Prix nagradu i zaista smo se iznenadili kada smo čuli proglašenje. Svaka nagrada je za nas, dakako, značajna i draga, ali u Dubrovniku dobiti nagradu nam je još veća nagrada od nje same. Razlog je što DUFF zaista jako volimo, a ovo nam je već treća godina da sudjelujemo te ćemo se i sljedećih godina truditi napraviti što bolje filmove te ući ponovno u konkurenciju, rekao je Jadranko Lopatić, voditelj FKVK Zaprešić koji su i na prvom DUFF-u, 2012. godine osvojili čak tri nagrade.

Osim toga, nagradu za animirani film u kategoriji do 15 godina osvojio je film ‘Sanjam, ne povlačim se, živim’ iz Grčke, a u kategoriji od 16 do 20 godina film ‘Fear’ iz Slovenije. Nagrade za igrane filmove su u kategoriji do 15 godina podijelili španjolski ‘Carme’s angels against the empire of pigeon poop’ i film Ljetne škole filma Šipan, ‘Otok Panši’, a u kategoriji od 16 do 20 godina slavili su domaćini iz AVC Dubrovnik s filmom ‘Nedodirljiva’. Posebno priznanje žiri je uručio filmovima ‘Mama zašto si takva?’ iz Hrvatske i ostvarenju ‘Nightmare’ iz Španjolske.

‘Djeca biraju’

Nagradu ‘Djeca biraju’ osvojio je animirani film ‘U muzeju’, također iz Hrvatske, a i nagradu publike osvojilo je ostvarenje ‘Mama, zašto si takva?’

– Nagradi se zaista nismo nadali zbog velike konkurencije, riječ je o nagradi za film koji biraju dubrovačka djeca koja su upravo za naš film ‘U muzeju’ odlučila da je najbolji. To nam još više znači jer su upravo djeca prepoznala ovaj film. Sudjelovali smo na DUFF-u i prošle, a sigurno ćemo sudjelovati i iduće godine. Ovo nam je prva nagrada, a volimo i posjetiti Dubrovnik. Sljedeće godine mi vodimo i radionicu animiranog filma na DUFF-u, kazao je Hrvoje Šelec, voditelj učenika iz filmsko – kreativnog studija Vanima iz Varaždina.

Izdvojeni članak

Uz diplomski rad snimio film i predstavu te pokazao kako se boriti sa životnim poteškoćama

Dokumentarni film, otvorena kategorija i radionice

U kategoriji do 15 godina nagradu za najbolji dokumentarni film osvojio je ‘Dog’s life’ iz Hrvatske, a u kategoriji od 16 do 20 godina ‘Don’t cry mom, we’ll talk on Skype’ iz Grčke. U dokumentarnoj kategoriji posebno je priznanje pripalo filmu ‘Making a dream come true’.

Uz DUFF, održane su i radionice koje smo već najavili da će se održati, i to one Animiranog filma, Filmske kritike, One-Take filma te Jednominutnog filma, a ostvarenja su prikazana jučer, na svečanom zatvaranju DUFF-a u kinu Sloboda.

U otvorenoj je kategoriji pak, prvo mjesto osvojio film ‘The Chair’ iz Španjolske, dok je posebno priznanje odnio hrvatski film ‘In time’.

Zatvoren DUFF 2014., a ovo su najbolja učenička filmska ostvarenja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap