Pretraga

Zbog ovog nogometnog pravila često se ‘lome koplja’: Znate li što je zaleđe ili ofsajd?

A- A+

Jeste li ikada gledali nogometnu utakmicu i odjednom čuli kako se svi oko vas deru: ‘ofsajd’? Sigurno jeste, ali možda niste znali što je zapravo ofsajd ili zaleđe. Za sve koji se još pitaju o čemu je riječ objasnili smo što je zaleđe, kada je zaleđe prekršaj i kako se kažnjava.

nogomet

Foto: Emilio Garcia, Unsplash

U vrijeme kad igra Hrvatska nogometna reprezentacija nogomet gledaju svi, čak i oni koji ga inače ne poznaju dobro. Ako nogomet ne pratite redovito, vjerojatno niste upoznati sa svim pravilima koja su nužna za igru. A jedno od najčešćih neshvaćenih i spornih pravila je ono o zaleđu. Izaziva prepirke između igrača i sudaca, ali i žustre rasprave među gledateljima. No, samo pravilo je vrlo jednostavno.

Što je zaleđe?

Zaleđe se kao pravilo u nogometu mijenjalo tijekom godina. Prema najnovijim propisima, igrač se nalazi u zaleđu ako je bliže suparničkom golu od lopte i predzadnjeg igrača suparničkog tima. Dakle, ako je bilo koji dio tijela igrača napadačkog tima (osim ruku) nalazi bliže gol-liniji od predzadnjeg braniča suparničkog tima, te se ujedno nalazi iza lopte, igrač je u poziciji zaleđa. Igrač se može nalaziti u zaleđu samo na suparničkoj strani terena. Zaleđe se može jednostavno izbjeći time da se svaki igrač napadačkog tima nalazi iza lopte, ako su u napadu na suparničkoj strani terena.

No, samo biti u poziciji zaleđa ne znači da je igrač u prekršaju. Zaleđe postaje prekršaj tek kada igrač koji se nalazi u poziciji zaleđa počne aktivno sudjelovati u igri. Dakle, ako mu netko od njegovih suigrača doda loptu, zaleđe postaje prekršaj. Ovo je upravo dio na kojem se najčešće ‘lome koplja’, jer nije uvijek jasno što podrazumijeva aktivno sudjelovanje u igri. Danas to podrazumijeva da igrač nije smije primiti ni proslijediti loptu koja mu je upućena dok se nalazi u položaju zaleđa. Igrač koji je u zaleđu ne smije omesti suparničkog igrača blokirajući mu pogled na loptu, a ne smije mu ni pokušati oduzeti loptu.

zaleđe1

Foto: screenshot LifeOnPaul YouTube

Igrač u crvenom koji se nalazi iza isprekidane linije nalazi se u poziciji zaleđa. Nalazi se na protivničkoj strani terena, iza lopte i iza predzadnjeg braniča protivničke momčadi. Golman može, ali i ne mora biti posljednji igrač protivničke momčadi. Ako igraču u zaleđu njegov suigrač doda loptu, bit će u prekršaju. Njegov suigrač u donjem dijelu ekrana također se nalazi ispred lopte, ali se ne nalazi u položaju zaleđa jer je ispred predzadnjeg igrača suparničke momčadi.

Izdvojeni članak
nogometna lopta

Nisu svi mladi opsjednuti Svjetskim, krive konzumerizam: ‘Nije mi svejedno prolaziti pokraj skupina navijača’

Važna uloga sudaca

Prilikom dosuđivanja zaleđa važnu ulogu imaju pomoćni suci. Oni se nalaze na liniji s posljednjim braničima ispred gol-linije i mogu vidjeti i procijeniti je li potrebno dosuditi zaleđe. Kada procijene da je potrebno dosuditi zaleđe, podižu zastavicu u zrak i zatim pokazuju mjesto na kojem je učinjen prekršaj. Za prekršaj zaleđa dosuđuje se neizravni slobodni udarac za suparničku momčad.

Prva zapisana pravila o zaleđu uvedena su još u 19. stoljeću na Sveučilištu u Cambridgeu, a uvedena su kako bi se igra bila zanimljivija i dinamičnija. Prije toga, igrači bi često jednostavno stajali pored suparničkog gola i čekali da im netko doda loptu. Srećom, ovo ponekad sporno pravilo igru je učinilo dinamičnijom i više napadački orijentiranom.

nogomet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap