Zimsko računanje vremena: Ovoliku ćete kaznu platiti ako vozite bicikl bez svjetla

Obzirom da je još prošli tjedan, preciznije u noći s 24. na 25. listopada, počelo zimsko računanje vremena iz MUP obavještavaju da to znači kako i biciklisti ‘od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla’. U slučaju nepoštivanja navedene zakonske odredbe, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Zimsko računanje vremena započelo je prošlu nedjelju, u noći s 24. na 25. listopada, što je značilo i promjene u odredbama vezanim za promet.

Policija pokrenula rat s biciklistima i pješacima: Nema više opomena, odmah plaćate kaznu!

Tako MUP na svojim stranicama obavještava bicikliste  da ‘od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla’.

U slučaju nepoštivanja iznesene odredbe, biciklist će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Kada je riječ o vozačima mopeda i motocikala, oni su ionako dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. S druge strane za vozače ostatka motornih vozila, zimsko računanje vremena znači obvezna svjetla u tijeku vožnje.

Ova odredba se primjenjuje do 27. ožujka 2016. godine (osim za vozače mopeda i motocikala za koje važi tijekom cijele godine), kada započinje ponovno ljetno računanje vremena.

Odgovori