Pretraga

Znanost objasnila zašto su političari koruptivni

A- A+

Povjesničar Baron John Acton jednom je izjavio kako ‘moć ima tendenciju pokvariti ljude, a apsolutna moć kvari apsolutno’. Nakon dugih istraživanja znanstvenici tvrde – biološki je ova tvrdnja točna.

hr.wikipedia.org

Više od stotinu godina prošlo je od poznate Actonove izjave, no stručnjaci su konačno potvrdili kako i najplemenitije individue zanemaruju svoj sustav vrijednosti jednom kada se dograbe velike moći.

Izdvojeni članak

U gimnazijskim udžbenicima Merzel, Linić i Sabo istaknuti kao primjer dobrih političara

Moć na mozak djeluje poput kokaina

Otkrili su tako da osjećaj moći ima sličan utjecaj na mozak koji na njega ima i kokain, što znači da povećava razinu testosterona i njegovog nusprodukta 3-androstanediola kod oba spola.

Upravo to dovodi povišene razine dopamina, odnosno nagradnog sistema u mozgu nazvanog nucleus accumbens, od kojeg se može postati itekako ovisan.

Spomenuta droga djeluje na sličan način, pa tako izaziva povećanu opreznost, samopouzdanje, energiju, osjećaj blagostanja i euforije, no i tjeskobe, paranoje i nemira.

Izdvojeni članak

Tinejdžer napravio aplikaciju za otkrivanje korumpiranih političara

Objašnjeno ponašanje velikih ‘faca’, tajkuna i poznatih

Moć ima upravo identičan učinak na ljude, a osim što povećava razinu dopamina dovodi i do lošijih posljedica poput arogancije i nestrpljivosti. Upravo je istraživač Ian Robertson objasnio neobično i impulzivno ponašanje državnih ‘njuški’, tajkuna te poznatih i slavnih pojedinaca, piše Daily Telegraph.

– Pavijani u nižim hijerarhijskim slojevima imaju nižu razinu dopamina u ključnim područjima mozga, ali ukoliko bivaju promovirani na ‘više’ pozicije, njihov nivo dopamina raste sukladno tome. To ih čini agresivnijima i seksualno aktivnijima, a slične se promjene događaju i kod ljudi kada im se pruži moć. S druge strane, degradacija u hijerarhiji smanjuje razinu dopamina, povećava stres te smanjuje kognitivne funkcije, objasnio je Robertson te dodao kako je otkriveno da moć ljude čini pametnijima jer dopamin pojačava funkcioniranje prednjih režnjeva mozga.

Znanost objasnila zašto su političari koruptivni
Share via
Copy link
Powered by Social Snap