Znanstveni Oscar od 6 milijuna kuna sletio u Split: Jadranka Šepić jedina je dobitnica iz Hrvatske

Jadranka Šepić, znanstvenica s Instituta za ocenografiju i ribarstvo u Splitu dobitnica je ERC financiranja teškog čak 6 milijuna kuna. Inače, radi se o najprestižnijoj potpori za istraživanje u Europi, zbog čega se nagrada kolokvijalno naziva i ‘znanstvenim Oscarom’. Šest milijuna kuna bit će utrošeno na petogodišnji projekt u kojem će Šepić i njen tim razviti analizu ekstremnih razina mora duž europske obale. Europsko znanstveno vijeće u svojem je priopćenju ovaj projekt izdvojilo kao jedan od hvalevrijednih primjera, a valja istaknuti i da je Šepić jedina ovogodišnja ‘Oscarovka’ iz Hrvatske, piše Index.

Jadranka Šepić, jedina ovogodišnja ‘Oskarovka’ iz Hrvatske
Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo

Jadranka Šepić. Ime je to još jedne vanserijski sjajne znanstvenice iz Hrvatske. Ovih dana obavijestili su je da je dobila financiranje Europskog vijeća za znanost (ERC) ili, kako mu akademici tepaju, ‘znanstveni Oscar’. Njen Oscar, osim što je ogromno priznanje, teži oko 6 milijuna kuna, a dobila ga je za petogodišnji projekt u kojem će analizirati ekstremne razina mora na europskim obalama. O njenom uspjehu dodatno govori i da je, među 400 dobitnika ove nagrade, Europsko vijeće u svojem priopćenju izabralo njih devet za primjer. Jedan od njih je, pogodili ste, projekt Jadranke Šepić. To nije sve. Valja posebno naglasiti i da je Šepić jedina ovogodišnja ‘Oscarovka’ iz Hrvatske.

Zaposlit će mlade znanstvenike

Cilj projekta službenog naziva SHExtreme, ispričala je Šepić novinarima Indexa, procjena doprinosa visoko-frekventnih oscilacija razine mora ekstremnim razinama mora duž europskih obala, kako glede trenutne, tako i buduće klime.

– Predviđa se da će se do kraja 21. stoljeća srednja razina mora u svijetu povećati za 40 do 60 cm. Podizanje srednje razine podrazumijeva da će se povećavati rizik od poplavljivanja povezan s ekstremnim razinama mora. Primjerice, acqua alta (visoka voda) u Veneciji, uragani na Atlantiku, meteotsunamiji u srednjem Jadranu, sve će te poplave biti više i destruktivnije, ako je polazna razina mora viša. Ove procese važno je proučiti kako bi se društvo moglo bolje pripremiti na njih, među ostalim, povisivanjem obale, građenjem zaštitnih brana itd, pojasnila je.

Projekt službeno započinje 1. rujna 2020., a u timu će, kaže Šepić, uz nju kao voditeljicu biti jedan doktorand ili doktorandica te još jedan postodoktorand ili postdoktorandica. Osim njih, tu će biti domaći i strani znanstvenici koji se bave ovom tematikom.

Posebno istaknuli njen projekt kao primjer važnog istraživanja

O uspjehu Jadranke Šepić puno govori i način na koji je Europsko znanstveno vijeće predstavilo njezin projekt. Ove godine dodijelili su ukupno 408 ERC grantova. No, u posebno priopćenju Vijeća istaknuto je tek devet projekata iz devet važnih područja istraživanja. Među njima našao se i projekt SHExtreme čime je Šepić svakako dobila dodatno priznanje za svoj rad.

– Uspješna istraživanja kandidata pokrivaju različite teme, uključujući proučavanje mogućnosti da hrana iz šuma riješi problem gladi u svijetu; procjenjivanje intenziteta, učestalosti i raspodjele ekstremnih razina mora u Europi; istraživanje kako tehnološke kompanije mogu prodavati svoje proizvode i tražiti povjerenje kupaca, otkrivanje vještina preživljavanja jednostaničnih organizama. Pogledajte svih devet primjera istraživanja odabranih za financiranje u Hrvatskoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, stoji u priopćenju Vijeća.

Poznato je da je Hrvatska do sada dobila svega nekoliko ERC grantova. Ako isključimo znanstvenike na institucijama u inozemstvu, u Hrvatsku je stiglo svega 5 znanstvenih Oskara. Tu opet treba naglasiti da su neki od njih znanstvenici povratnici. Šepić je svojim kolegama poručila da svakako prijavljuju projekte.

– Meni je ovo drugi put da prijavljujem ERC projekt. Prva prijava nije bila uspješna, no dobila sam recenzije koje su mi iznimno koristile kod prijave novog projekta. U svakom slučaju, ohrabrila bih sve da prijave svoje projekte. Rok za prijave takvih projekata vjerojatno će biti krajem listopada, zaključila je.

Odgovori