Znanstvenici dokazali: Nastava u školi treba počinjati kasnije

Sve su češća istraživanja koja se bave temom – počinje li nastava u školama prerano odnosno utječe li to i kako na produktivnost učenika. Prije gotovo dvije i pol godine, s vama smo podijelili rezultate istraživanja Američke pedijatrijske akademije, koji su utvrdili da nastava u prvoj smjeni počinje prerano, što ima niz kozekvenci. 

Sada, su stigli novi nalazi meta-analize objavljene u Journal of Clinical Sleep Medicine, koji potvrđuju prije ustanovljena saznanja. Štoviše, idu korak dalje te precizno navode kako bi nastava trebala počinjati sat vremena kasnije nego sada.

Mislite li da je prerano što škola počinje u osam ujutro i znanost je na vašoj strani

Kasnija nastava ključna za bolji rast i razvoj te učenje

Da bi znanstvenici došli do novih spoznaja te izveli svoje, dopunjene zaključke, proučili su rezultate 18 ranije provedenih studija objavljenih prije travnja 2016., u okviru projekta organiziranog na nacionalnoj razini pod nazivom Svijest o zdravome snu, piše Science Daily.

Rezultati analize su objavljeni u časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine, a pokazuju da bi pomicanje početka školske nastave za samo sat vremena imalo brojne pozitivne učinke na zdravlje učenika.

Kasniji početak nastave u školi, doveo bi do manje pospanosti te umora tinejdžera tijekom dana, kao i manje razlike u duljini sna tijekom tjedna i tijekom vikenda. Iako se to iz naše perspektive čini irelevantnim, obzirom na premali broj školaraca koji se autom voze u školu, rezultati iste studije pokazuju i kako bi pomicanje početka nastave, dovelo do manjeg broja prometnih nesreća.

Znanstvenici su spoznali da je odgađanje ranog početka nastave ključni faktor koji bi adolescentima mogao pomoći da spavaju kvalitetnije, kako bi mogli rasti i učiti.

Otkrijte zašto studenti često zaspu tijekom predavanja

Povezanost kasnijeg ustajanja i boljih ocjena još uvijek nije dokazana

Razlog zašto je tinejdžerima teže ustati ujutro ima veze s djelovanjem hormona.

Naime, kako su pokazali podaci američke Akademije za medicinu sna, kod adolescenata se melatonin u organizmu počinje otpuštati kasnije nego kod odraslih, odnosno ne otpušta se sve do 23 sata, a radi se o važnome hormonu koji pomaže pri regulaciji unutarnjeg sata.

Ti hormoni ne prestaju kolati krvlju tinejdžera sve do kasnih jutarnjih sati, zbog čega im je teško ustati rano.

Noćne ptice vs. ranoranioci: Tko bolje uči, bolje zarađuje i ranije umire

Znanstvenici će još morati dokazivati vezu između boljih ocjena i kasnijeg početka nastave.

No, dosadašnja saznanja pokazuju povezanost između kasnijeg početka nastave i rjeđeg kašnjenja učenika na nastavu kao i izostanaka te povezanost s boljim ponašanjem učenika tijekom nastave.

– Nedavna istraživanja na državnoj razini pokazala su da manje od trećine srednjoškolaca dovoljno spava, a to je velik problem jer loš san implicira opasnost od pojave raznih psiholoških problema, utječe na kvalitetu učenja, na potencijalnu pretilost adolescenata, pojavu dijabetesa, a na cestama se, zbog manjka koncentracije događa više prometnih nesreća u vrijeme odlaska u školu, obrazložio je voditelj studije Timothy Morgenthaler.

Obzirom da su liječnici i znanstvenici sve glasniji s preporukama da nastava treba startati kasnije, možda uskoro i dođe do toga da prvi sat nastave počne u 9. Međutim, da bi se to provelo u Hrvatskoj, nastava u svim školama bi se morala organizirati u jednoj smjeni.

Smatrate li da bi ostvarivali bolje rezultate u školi da nastave počinje sat vremena kasnije?

Odgovori