Pretraga

Znanstvenici otkrili kako se osloboditi pjesme koja vam ne izlazi iz glave

A- A+

Sigurno vam se svako malo zna dogoditi da na radiju čujete neku pjesmu koja vam onda zapne u glavi i tu ostane cijeli dan, ako ne i duže. Vjerovali ili ne, znanstvenici su se pozabavili i tim fenomenom i ponudili rješenje za njega.

wallpaperswide.com

Izdvojeni članak

Nevjerojatno otkriće: piratizacija glazbe zapravo povećava njenu prodaju

Okorjeli ste rocker i obožavate glazbu, ne možete bez nje. Na putu ste u školu u prljavom i škripavom autobusu u kojemu vozač pušta svoju osebujnu kolekciju glazbe koju je nasnimio na kasetu i na njoj markerom ispisao ‘Stavros – za poso‘. Vi se protivite takvoj glazbi i prezirete je iz dubine bića, zbog toga su slušalice čvrsto na uškama.

Ipak, izlazite iz autobusa pa treba skinuti slušalice i u tom trenutko čujete nekoliko Stavrosovih stihova. Odlazite na nastavu i usred zamornog sata matematike u glavi vam se javlja Stavros. I tu ostaje cijeli dan. Pokušavate ga izbiti drugom glazbom, razgovorima s prijateljima, ne pomaže baš ništa.

Ovakav ili sličan scenarij sigurno vam se dogodio barem nekoliko puta u životu zbog čega ste prezirali samoga sebe i u očaju počeli s preispitivanjem vlastitih vrijednosti i stavova. No, lažnu dramatičnost na stranu, znanstvenici su se odlučili pozabaviti i ovim fenomenom te čak i predložili vlastito rješenje za nj.

Izdvojeni članak

Mozartova muzika za bolje učenje

Znanstvenici sa sveučilišta ‘Western Washington University‘ u časopisu ‘Applied Cognitive Psychology‘ ponudili su rješenje za problem koji nazivaju ‘zvučnim crvima’. Naime, rješenje je u tome da na neki način zaokupite svoju radnu odnosno kratkotrajnu memoriju kako bi iz nje izbacili pjesmu koja vas proganja.

Zbog toga savjetuju da rješavate anagrame i druge logičke igre poput sudokua. Najvažnije je pronaći težinu zadataka koji će vam biti izazov jer ukoliko su zadaci prelagani njih ćete rješavati brzo i pjesma će ostati u memoriji, a ukoliko su preteški mozak će se željelti vratiti onome što mu je išlo – ponavljanju nekoliko stihova kojim vas masakrira cijeli dan.

Rješenje je dakle u – izazovu. Prionite na posao ukoliko ne želite sljedećih nekoliko sati slušati Jasmina Stavrosa.

Znanstvenici otkrili kako se osloboditi pjesme koja vam ne izlazi iz glave
Share via
Copy link
Powered by Social Snap