Pretraga

Znanstvenici: Previše zadaće mlade čine bolesnima

Studija koju su proveli stručnjaci na Stanford Graduate School of Education otkrili su da previše domaće zadaće uzrokuje visoku razinu stresa i probleme s fizičkim zdravljem kod učenika.

Ukoliko vam profesori zadaju previše zadaće sada imate argument s kojim biste ih mogli nagovoriti da smanje listu zadataka. Znastvenici su, naime, otkrili kako previše zadaće može uzrokovati zdravstvene probleme, piše Mail Online.

Stres i narušeno fizičko zdravlje

– Pronašli smo jasnu vezu između stresa kod učenika i fizičkih posljedica – migrena, čireva i ostalih abdominalnih problema, nesanice i umora, kao i gubitka težine, objasnio je autor studije Denise Pope.&

Studija je pokazala kako je prosjek od tri sata zadaće prosječan za većinu učenika, no postoje i učenici koji moraju raditi i mnogo više, pa se tako učenje i pisanje zadaći protegne i do pet sati.

Anketa je obuhvatila 4300 učenika, a 56 posto njih izjavilo je kako je zadaća primarni stresor u njihovom životu. Još je gora situacija u strožim i kompetitivnijim školama gdje je velik pritisak zbog akademskog performansa. Mnogi roditelji posvjedočili su kako svoju djecu ne viđaju po pola vikenda, jer su zatvoreni u svojim sobama pokušavajući završiti sve zadatke koji su im zadani.

Sve više od dva sata zadaće je previše

– Potrebna je intervencija što se tiče domaće zadaće, rekla je Pope, dodajući kako takva situacija nije samo u srednjim školama, već i kod mlađe djece.

Najbolje bi bilo da rješavanje zadaće ne traje više od dva sata, zaključeno je u studiji.

Znanstvenici: Previše zadaće mlade čine bolesnima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap