Znanstvenici s MIT-a pomoću lasera zvuk poslali izravno u uho osobe

Tim američkih znanstvenika otkrio je kako pomoću lasera prenijeti zvuk – bilo da se radi o glazbi ili govoru – osobi na drugom kraju sobe bez ikakve opreme za prijem. Otkriće bi moglo biti prijelomno za budućnost zvuka i komunikacija.

Foto: Pixabay.com

Vijest je u petak objavio znanstveni časopis Optics Letters, a MIT-jev tim opisao na koji način sustav funkcionira te kako su razvili dvije različite metode za prijenos tonova, glazbe i snimljenog govora putem lasera.

– Naš se sustav može koristiti s određene udaljenosti za izravno prenošenje informacija u nečije uho. To je prvi sistem koji koristi lasere koji su potpuno sigurni za oči i kožu kako bi lokalizirali zvučni signal određenoj osobi u bilo kojem okruženju, rekao je Charles M. Wynn, istraživač s popularnog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology.

Zvuk čula samo osoba udaljena gotovo deset metara

Ovo ne smijete propustiti: Velika hrvatska glazbena zvijezda predstavlja prvi zvuk koji će se moći i vidjeti

Obje metode, kažu znanstvenici koji stoje iza otkrića, iskorištavaju mogućnosti nečega što se zove fotoakustički učinak. To je, zapravo, stvaranje zvučnih valova kao posljedica upijanja materijala. MIT je za upijajući materijal koristio vodenu paru u zraku.

Za jednu od svojih metoda, istraživači su „pomicali“ lasersku zraku brzinom zvuka, mijenjajući duljinu zamaha za kodiranje različitih zvučnih tonova, piše portal Futurism.com.

Tehnika im je omogućila da prenose zvuk osobi koja je udaljena više od 8,2 metara pri jačini od 60 debicela, koja je jednaka glasnoći pozadinske glazbe ili razgovoru u restoranu – bez da bilo tko između izvora zvuka i cilja čuje.

Pomoć u opasnim situacijama

U drugoj metodi, kodirali su audio poruku podešavanjem snage laserske zrake. Rekli su da je ova tehnika proizvela tiši, ali jasniji rezultat.

Naši znanstvenici s Kemije objavili veliko otkriće koje ima veze s kristalima

MIT-jev tim vjeruje da će im daljnja istraživanja omogućiti da povećaju udaljenost prijenosa, što bi tehniku učinilo korisnom u opasnim situacijama.

– Nadamo se da će to na kraju postati komercijalna tehnologija. Postoji mnogo uzbudljivih mogućnosti i mi želimo razviti komunikacijsku tehnologiju na načine koji su korisni, zaključio je istraživač Ryan M. Sullenberger.

 

Odgovori