Pretraga

Znate li što je komunikacijski plašt nevidljivosti?

A- A+

Plašt nevidljivosti više nije pojam kojeg koriste pisci fantasy knjiga već su ga preuzeli i stručnjaci iz područja komunikacija kako bi opisali jedan od revolucionarnijih izuma posljednjih godina. Oni tvrde da je skrivanje moguće i u vremenu, a ne samo u prostoru.

Plašt nevidljivosti mogao bi uskoro postati instrument kojim bi se telekomunikacije učinile sigurnijima, ustvrdili su znanstvanici sa Sveučilišta Perdue u SAD-u. Od pojave priča o malom čarobnjaku Harryju Potteru dosta se u medijima raspravljao o prostornom plaštu nevidljivosti no inžinjer elektrotehnike Joseph Lukens nedavno je u časopisu Nature otkrio kako se može osmisliti skrivanje stvari u vremenu, a ne samo u prostoru.

Izdvojeni članak

Nakon nevidljive električne gitare, Samoborci se posvetili pametnim kućama

Princip je isti, sve su ostalo nijanse

– Kada se radi o činjenju stvari nevidljivima ne treba se ograničiti samo na prostor. Trenutak možemo skriti tako dobro da ih se ne može pronaći. Drugim riječima možemo principe isprobane na prostornim plaštevima upotrijebiti kako bismo sakrili podatke u optičkim komunikacijskim sredstvima, otkrio je Lukens.

Ovaj inžinjer je sa svojim timom razvio mehanizam koji stvara rupu u vremenu kako bi skrio podatke dok se šalju. Uspjelo im je pomoću modulatora pomicati zraku lasera stvarajući rupe u vremenu te u njih ubacivati podatke. Podaci su se prenosili iako se činilo kako putem kabela nijedna informacija nije prošla.

Izdvojeni članak

Nevidljiva gitara kao maturalni rad

Primjena je još daleko

Trenutno plašt radi u protoku od 12,7 gigabita po sekundi, no navodno bi se mogao i ubrzati.
Lukens tvrdi kako je praktična primjena ove tehnologije još daleko, jer ne vidi kako bi se s današnjim dostignućima mogla realizirati. Ipak optimističan je i smatra kako bi korist od nje ponajviše mogla imati vojska koja zasada i ulaže najviše novca u njen razvoj.

– Nadam se da netko tko čita ovaj članak ima bolju ideju kako bismo vrijeme trajanja ‘skrivanja mogli produžiti, rekao je Lukens za ABC.

Copy link
Powered by Social Snap