Pretraga

Znate li, uopće, koliko biste često trebali mijenjati plahte na krevetu?

A- A+

Voditi računa o osobnoj higijeni prvi je korak ka zdravlju, psihičkom i fizičkom. Osim što ćete izbjeći neke neugodne bolesti, gradite pozitivnu sliku o svom tijelu i iskazujete mu poštovanje. Primjera radi, vjerojatno se bolje osjećate kada imate čiste zube, kao i kada obučete čistu i ispeglanu odjeću.

foto: Unsplash

Osobna higijena iziskuje dosta vremena kroz dan, no riječ je ustvari o hrpi manjih zadataka koje onda ne shvaćamo ozbiljno – četkati zube, oprati se, nositi čistu odjeću, obrisati nos, redovito prati ruke, koristiti zubni konac… Postoji tu još milijun stvari koje radite na dnevnoj razini, a vjerojatno ih ni ne skenirate, samo su dio navike.

Brinuti o osobnoj higijeni ne znači samo brinuti o svom tijelu, već i o stvarima koje su oko vas. Pa tako morate na primjer redovito usisati i obrisati prašinu, očistiti kupaonicu, zamijeniti ručnik i staviti čiste plahte. No, koliko često to sve radite? Kada ste posljednji put promijenili plahte?

Ako je odgovor – više od tjedan dana, uzmite sada pet minuta svojega vremena za to obaviti. Skinite prljave plahte, pustite krevet, jastuk i pokrivač da se prozrače, a zatim stavite čiste plahte. Prljave plahte operite na što višoj temperaturi (barem 60°C), a zatim ih osušite na prirodan način.

Vjerojatno se pitate nekoliko stvari, a između ostalog zašto je potrebno mijenjati plahte svakih tjedan dana. Većina ljudi ima naviku mijenjanja plahti svaka dva tjedna, a oni koji čekaju dulje – nije ni potrebno reći koliko ih hitno morate skinuti. I dok su dva tjedna možda prihvatljiva, nisu idealna.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: nepranje ruku

Razmislite – odjeću perete puno češće nego plahte, a u jednako je bliskom kontaktu s vašim tijelom. Ovisno o tome kako funkcionira vaše tijelo, moguće je i da se noći znojite više no tijekom dana. Ako pak spavate goli (što je itekako dobro za vaše tijelo), na vašim plahtama se može skupiti sve i svašta.

Kako piše Healthline, plahte biste trebali mijenjati i češće ako imate alergije, astmu ili ste osjetljivi na prašinu. Ako dopuštate ljubimcima druženje u krevetu ili pak jedete u istom, također trebate pripaziti na čistoću plahti. Poprilično je očito i da ako se ne tuširate prije spavanja će se plahte lakše zaprljati. Posebno pažljivi morate biti u slučaju da imate ranu koja je u direktnom kontaktu s plahtama.

Nemoguće je očekivati da ćete mijenjati plahte svaka dva ili tri dana, ali zato to nije slučaj s jastučnicama. Riječ je o nečemu što je u direktnom kontaktu s vašim licem, ali i vašom kosom. Masna kosa sigurno ostavlja trag na jastučnici, koji se onda prenosi na vaše lice. Ako imate problema s bubuljicama, definitivno počnite mijenjati jastučnicu svaki put kad operete kosu.

Spavanje na prljavim plahtama, osim prištića, može dovesti i do pojave različitih dermatitisa, pogoršanja stanja astme i alergija, ali i prijenosa infekcija. U svakom slučaju, dosta loše stvari, koja god da vam se dogodi. Čak i kad se ne ide u ekstreme, tko želi spavati u plahtama natopljenima znojem i prekrivenima odumrlim stanicama kože?

Kako biste to spriječili, bitno je i da se trudite plahte održati čistima. To bi ukratko značilo da nećete jesti u krevetu, niti se družiti s ljubimcima. Nećete leći u krevet nakon treninga, niti sa šminkom. Kreme, losione i mlijeka za tijela nećete nanositi prije neposrednog odlaska na spavanje, a poželjno bi bilo da prije svakog lijeganja u postelju se i istuširate.

Uz plahte, nemojte zaboraviti niti na jastuk i prekrivač – njih je također potrebno redovito prati. Po mogućnosti, svaka dva tjedna. Idealno bi bilo kada biste jastuk mijenjali svakih godinu dana, dok prekrivač može izdržati ipak nešto više.

Znate li, uopće, koliko biste često trebali mijenjati plahte na krevetu?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap