Najjača europska zemlja zabranjuje maloljetničke brakove

Njemačka je vlada jučer izašla s prijedlogom zakona, kojim želi zabraniti maloljetničke brakove.
Tim zakonom, ako bude prihvaćen, u spomenutoj se zemlji neće moći vjenčavati mlađi od 18 godina,
a oni brakovi u kojima je jedan od supružnika u trenutku sklapanja braka imao ispod 16 godina, automatski će se
poništavati. 

foto: Pixabay

U slučaju da je jedan od supružnika stariji od 16 i mlađi od 18 bit će moguće priznavanje u iznimnim slučajevima i to ako je u trenutku sklapanja braka maloljetni supružnik u međuvremenu napunio 18 godina. Do sada je u Njemačkoj na snazi bio zakon da se brak može sklopiti, ako jedan od supružnika ima preko 18 godina, a drugi minimalno 16 te roditeljski potpis, piše RT.com

Ova zemlja ima najveću stopu maloljetničkih udaja na svijetu

– Ne smijemo dopustiti sklapanje brakova koji maloljetnike sputavaju u njihovom razvoju, rekao je nakon sastanka kabineta Angele Merkel ministar pravosuđa Heiko Maas. 

Prijedlog zakona koji je u srijedu iznijela njemačka vlada ubuduće predviđa sklapanje brakova samo starijima od 18 i to bez izuzetaka. 

Inače, prijedlogom zakona je njemačka vlada reagirala zbog rastućeg broja vjenčanih maloljetnih izbjeglica. Tijekom izbjegličkog vala u Njemačku je stiglo 1.475 bračnih parova u kojima je jedan supružnik bio mlađi od 18, a čak 361 brakova u kojima je jedan od supružnika bio mlađi od 14 godina. 

– Maloljetnici u Njemačkoj nemaju što tražiti pred matičarem, zaključio je Maas nakon predstavljanja nacrta zakona koji ide na raspravu u parlament u srpnju.

Odgovori