Srednjoškolci dizajnirali jeftine kolibe koje bi mogle olakšati živote beskućnicima

Maturalne radnje često su samo formalnosti koje se moraju obaviti prije no što se zauvijek riješimo škole. Za dvojicu maturanata iz Stocktona u Kaliforniji, koji za svoj su matualni rad odlučili napraviti nešto korisno i socijalno osjetljivo, školski projekt pretvorio se u prvi korak k mogućem poslu u budućnosti.

foto: Reach/Facebook

Norris Palmer i Austin Ortega na maturi su predstavili prototip proizvoda Habitable Urban Tent (HUT), piramidalne nastambe velike 240 centimetara u širinu i visinu, piše Business Insider.

HUT, što u prijevodu znači koliba, dizajnirana je kako bi bila jeftina za proizvodnju, jednostavna za transport i slaganje, bez upotrebe dodatnih alata, tako da bi mogla biti od veliko koristi, primjerice, beskućnicima kojima bi poslužila kao čvrst i jeftin krov nad glavom, a mogla bi se koristiti kao privremeni smještaj u slučaju prirodnih i drugih katastrofa. Slične kolibe, koje je proizvela IKEA koristile su se za smještaj izbjeglica.

foto: Reach/Facebook

Akademska idiotarija: traži osobu koja će napisati maturalni rad njegove sestre

– Za piramidalni oblik odlučili smo se kako bi uštedjeli na materijalu.Osnovna namjena kolibe je spavanje i privatnost, tako da smo suzili mogućnost kretanja po njoj, rekli su Palmer i Ortega Business Insideru.

Svaka koliba dolazi s krevetom, tepihom i prozorom za ventilaciju. Prototip je izgrađen od metala i koštao je 3000 dolara, ali plan je da budući proizvodi budu plastični i do tri puta jeftiniji.

Odgovori