Evo u koje će privatne škole učenici koji su odbili preporuke Ministarstva

Roditelji učenika, koji nisu nakon ljetnog i jesenskog roka pronašli srednju školu, žalili su se na preporuku MZOS-a, prema kojoj su njihova djeca svoje obrazovanje trebala nastaviti izvan Zagreba. U cijelu priču umiješao se i Grad na čelu s Milanom Bandićem te je pronađeno privremeno rješenje, prema kojem će građani Zagreba za obrazovanje 47 učenika platiti 1.175.000 kuna privatnim srednjiim školama.

foto: Anton Mezulić|www.srednja.hr

Iz Grada Zagreba za ovaj problem optužuju ministra znanosti obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, jer je donio promjenu prema kojoj se broj učenika po razredu smanjuje s 28 na 26 pa su objavili kako je upućen zahtjev za procjenu ustavnosti te odluke.

Gradonačelnik će privatnim školama platiti milijun kuna za učenike koji se nisu upisali u srednju

Za svako dijete Grad Zagreb je platio 25.000 kuna

S druge strane, iz MZOS-a tvrde kako su to napravili zbog povećanja kvalitete srednjoškolskog obrazovanja te zbog povećanog broja učenika s posebnim potrebama. Osim toga, ističu kako je u školama, kojima je osnivač Grad Zagreb, odobreno 2373 mjesta više nego li je osmaša u prošloj školskoj godini završilo osnovnu.

Učenicima, koji su za upis u srednju skupili između 20 i 30 bodova te tijekom ljeta nisu pronašli gdje će nastaviti obrazovanje, preporučili su da se upišu u škole izvan Grada, što je većina odbila. Nakon nekoliko mjeseci natezanja Zagreb im je odlučio platiti godinu u privatnim srednjim školama. Za svako dijete plaćeno je 25.000 kuna, a to je još uvijek samo privremeno rješenje, s obzirom na to kako dosta njih neće imati novca za plaćanje drugog razreda.

Bandić zbog 56 zagrebačkih učenika traži ocjenu ustavnosti Mornarove odluke

Najviše ih je upisano u Privatnu školu Jure Kuprešak

Od 56 učenika s liste MZOS-a iz Grada su uspjeli kontaktirati njih 35, a do ostalih nisu uspjeli doći. Osim njih, u privatne srednje upisali su još 12 bivših osmaša, koji nisu tijekom ljeta uspjeli pronaći gdje će nastaviti svoje obrazovanje.

Najviše ih je, ukupno 30, upisano u Privatnu gimnaziju i turističko – ugostiteljsku školu Jure Kuprešak. Za kuhare će se u toj zagrebačkoj školi sljedeće školskegodine obrazovati njih devet. Po pet ih je odabralo programe za konobare, prodavače i ekonomiste, četvero će ih u turstičko-hotelijerske komercijaliste, a po jedan se učenik odlučio za mesara i pekara.

Šest učenika će sljedeće školske godine u Privatnu gimnaziju i ekonomsko informatičku školu Futura, njih četiri će u Pučkom otvorenom učilištu, a ostali će srednjoškolsko obrazovanje nastaviti u Općoj privatnoj gimnaziji, Privatnoj srednjoj školi LINigra, Gimnaziji i ekonomskoj školi Benedikta Kotruljevića, Ekonomskoj školi Katarina Zrinski, a jedan će učenik i u Privatnu umjetničku gimnaziju.

Odgovori