Korak po korak: Kako odabrati škole na upisi.hr

Krenuli su odabiri obrazovnih programa na portalu upisi.hr, a donosimo vam korak po korak uputstva kroz odabir. Prvi ogledni rezultati očekuju se danas u 22h, a najviše se može odabrati šest programa. Sustav koju podupire CARNet radi bez ikakvih poteškoća.

screenshot: Upisi.hr

Korak 1

Prvo što morate napraviti jest registrirati se na www.upisi.hr

Kako se mogu prijaviti u sustav?

Kandidati koji u tekućoj školskoj godini završavaju osnovno obrazovanje u redovitome sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj automatski su registrirani i u sustav se prijavljuju svojim elektroničkim identitetom (korisničkom oznakom i lozinkom) iz sustava AAI@EduHr koji im dodjeljuje administrator imenika škole. Popis administratora imenika škola dostupan je na mrežnoj stranici http://ai.skole.hr.

Kako ću dobiti PIN?

Učenik koji se po prvi puta prijavljuje na mrežnoj stranici www.upisi.hr sa svojim elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr, a još ne posjeduje PIN, treba unijeti broj svoga mobilnog telefona na koji želi SMS-om primiti PIN. PIN je osobni identifikacijski broj koji služi za dodatnu zaštitu i privatnost podataka svakoga kandidata. Ako učenik ne posjeduje mobilni telefon, može navesti broj mobilnoga telefona nekoga od ukućana ili rođaka. Ako nitko od ukućana ili rođaka ne posjeduje mobilni telefon, učenik može zatražiti slanje PIN-a, uz prethodni dogovor, na mobilni telefon svojega razrednika. Ukoliko nitko od navedenih nije u mogućnosti zaprimiti PIN, treba se obratiti CARNetovoj Podršci obrazovnome sustavu na broj 01 6661 500 ili na adresu elektroničke pošte helpdesk@skole.hr.

Učenik sam 8. razreda osnovne škole i ne mogu se prijaviti na www.upisi.hr. Što mi je činiti?

Za početak, potrebno je provjeriti prijavljuješ li se s ispravnim podacima: Provjeri svoje @skole.hr korisničke podatke tako da se pokušaš prijaviti na stranicu http://webmail.carnet.hr . Ako se ne možeš prijaviti ni na tu stranicu, vjerojatno postoji problem s tvojim korisničkim podacima i trebao bi se obratiti administratoru imenika u školi da ti izda nove korisničke podatke. Popis administratora imenika možeš naći na http://ai.skole.hr. Ako se možeš prijaviti na http://webmail.carnet.hr, moguće je da imaš neispravan PIN. Možeš poslati SMS poruku sadržaja OPET na broj 888000, nakon čega ćemo ti dostaviti novi PIN. Poruka se naplaćuje po cijeni definiranoj ugovorom s tvojim operaterom. Ako su svi podaci ispravni, možeš kontaktirati CARNetovu Podršku obrazovnom sustavu putem broja telefona 01 6661 500 ili e-maila helpdesk@skole.hr, kako bi provjerili u čemu je problem.

Kako mogu dobiti nove korisničke podatke (lozinka, PIN)?

Za izgubljenu korisničku oznaku i lozinku, trebaš se javiti administratoru imenika u svojoj školi i dobit ćeš nove podatke. Popis administratora dostupan je na adresi http://ai.skole.hr. Za izgubljeni PIN potrebno je s broja mobilnoga telefona zavedenoga u sustavu poslati SMS poruku sadrzaja OPET na broj 888000. Poruka se naplaćuje po cijeni definiranoj ugovorom s tvojim operaterom. Ako imaš sve podatke, ali se iz nepoznatog razloga ne možeš prijaviti u sustav, kontaktiraj CARNetovu Podršku obrazovnom sustavu na broj 01 6661 500.

screenshot: Upisi.hr

Korak 2

Kliknite na kategoriju ‘Moj odabir’ gdje ćete moći dodati obrazovne programe

screenshot: Upisi.hr

Korak 3

U rubrici ‘Moj odabir’ možete si olakšati pretragu obrazovnih programa tako da ih filtrirate po kategorijama ‘Vrsta programa’, ‘Program’, ‘Županije’, ‘Vrste škola’, ‘Škola’. Bitno je za znati da morate nakon odabira određenog filtra kliknuti na gumb ‘Traži’, ako želite da se prikažu filtrirane škole. U slučaju da želite sve vratiti na početak klikente na gumb ‘Obriši uvjete’

screenshot: Upisi.hr

Korak 4

Kod odabira škola imajte na umu da možete odabrati najviše šest programa, pod uvjetom da ne prijavljuje paralelne umjetničke programe. Ako želite u nekoj školi odabrati više programa, morat ćete svaki program odabrati posebno. Kod svakog odaberira morate izabrati izborne predmete i jezike što je specifično za svaku školu.

screenshot: Upisi.hr

Korak 5

U rubrici ‘Moj odabir’ bit će vam vidljivi obrazovni programi koje ste odabrali, a možete ih brisati te dodavati, kao što možete mijenjati izborne predmete u svakom odabiru.

Posve je normalno da vam se crveno piše Nisi ispunio sljedeće preduvjete:Zaprimljena prijavnica s popisom prijavljenih obrazovnih programa koji su potpisali učenik i roditelj/staratelj (zaprimaju se u rokupropisanom Odluci o upisu), a za sve ostale je najbolje nazvati helpdesk na broj 01 6661 500

Potpisana prijavnica s popisom prijavljenih obrazovnih programa dostavlja se od 6.7.2016. do 8.7.2016. Učenici osnovnih škola iz obrazovnoga sustava Republike Hrvatske prijavnicu, koju su potpisali zajedno s roditeljem/skrbnikom, donose u svoju školu razredniku, a kandidati izvan obrazovnoga sustava Republike Hrvatske prijavnicu, koju su potpisali zajedno s roditeljem/skrbnikom, šalju isključivo u digitalnom formatu, skeniranu, elektroničkom poštom Središnjem prijavnom uredu Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koji ih je registrirao u sustavu.

Bitni datumi

27.6. Početak prijava obrazovnih programa

28.6. Završetak prijave obrazovnih programa koji zahtjevaju dodatne provjere

29.6.-5.7. Provođenje dodatnih ispita i provjera te unos rezultata

27.6. Rok za dostavu dokumentacije redovitih učenika (stručno mišljenje HZZ-a i ostali dokumenti kojima se ostvaruju dodatna prava za upis)

2.-27. Dostava osobnih dokumenata i svjedodžbi za kandidate izvan redovitog sustava obrazovanja RH

5.7. Završetak prigovora na unesene osobne podatke, ocjene, natjecanja, rezultate dodatnih provjera i podatke na temelju kojih se ostvaruju dodatna prava na upis

6.7. Brisanje s lista konadidata koji nisu zadovoljili preduvjete

6.7. Zaključenje odabira obrazovnih programa i Početak ispita prijavnica

8.7. Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica (učenici donose razrednicima, a ostali kandidati šalju prijavnice Središnjem prijavnom uredu) Brisanje s liste kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete ili dostavili prijavnice

Druge vijesti na temu ‘Upisi u srednje’

Kalkulator izračuna bodova pogledajte ovdje

HZZ hrvatskim osmašima preporučio koje srednje škole upisati u kojoj županiji, a koje su to pogledajte ovdje

Pravilnik o elementima i kriterijima upisa provjerite ovdje

Provjerite koliko je lani bilo potrebno bodova za upis pojedine škole ovdje

Odgovori