Odgovori na učestala pitanja učenika: Nema bodovnog praga za upise u srednje

Učenici koji su nedavno izašli iz osnovnih škola te imaju namjeru nastaviti obrazovanje, ovih dana razbijaju glavu oko e-upisa. Budući da će rezultati, odnosno rang liste za upise u srednje, biti objavljeni u petak 11. srpnja, kandidate muče brojna pitanja. Među najučestalijim upitima koje dobivamo su oni o pragovima za određene škole kao i slobodnim mjestima na jesen. Stoga u nastavku pročitajte što morate znati o bodovnim granicama i ostalim važnim pitanjima za druge o redu elektronske upise u srednju školu.

U tijeku su upisi u srednje škole što znači da deseci tisuća kandidata očekuju objavu rezultata, to jest konačnih rang listi, kako bi doznali u kojoj će srednjoj školi nastaviti svoje školovanje. Današnjim danom završavaju provedbe dodatnih ispita i provjera kao što je i zadnji dan do kada možete dostaviti dokumente i svjedodžbe ako ste završili osnovnu školu izvan Hrvatske.

Budući da se kandidati nalaze u velikoj neizvjesnosti, muči ih pregršt pitanja vezanih uz upise, rang liste kao i same škole u kojima bi htjeli nastaviti svoju naobrazbu.

Upisi u srednje: Sve bitno na jednom mjestu

Nema minimalne granice bodova

Najbrojnije upite smo dobili vezane uz bodovne pragove za željene srednje škole. Naime, ove godine ne postoje bodovni pragovi koje morate prijeći da biste uopće mogli staviti određenu školu i program na listu prioriteta kao i upisati iste.
Drugim riječima, nebitno radilo se o gimnazijama ili strukovnim školama, nije određena bodovna granica stoga će broj bodova kao prag biti formiran tek kad se prijave svi učenici te se slože najbolje rangirani po svom prosjeku i dodatnim bodovima. Koliki će biti minimalni prag ovisi o uspjesima učenika koji se ove godine odluče za određene programe

Slobodna mjesta na jesenskom roku

Što se tiče jesenskog roka upisa u srednje škole, kandidati će moći birati samo škole i programe koji ne popune upisnu kvotu u srpnju. To jest, škole neće samostalno ostavljati određeni broj slobodnih mjesta za učenike koji će pristupiti jesenskom roku.

Odgovori