Ovako možete osvojiti dodatne bodove za upis u srednju školu

Iako se u posljednje vrijeme prakticiralo uoči svake školske godine ponovno donositi kriterije upisa u srednje, ovoga puta je ta ‘navika’ prekinuta. Tako da prema važećem ‘Pravilniku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole’ na nekoliko načina možete ostvariti izravan upis ili dodatne bodove. Primjerice osvojite li kao pojedinac neko od prva tri mjesta na odobrenim natjecanjima iz znanja, imate izravan upis u srednju. No, bodove vam donose i druga pojedinačna te ekipna natjecanja.

Važno je naglasiti da ne možete zbrojiti bodove s više natjecanja, nego vam se prema navedenom Pravilniku, isključivo vrednuje jedno (najpovoljnije) postignuće.

Provjerite kriterije i elemente upisa u srednje škole 2016./2017.

Ako kao pojedinac osvojite prvo mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja,  to vam donosi izravan upis

Dodatne bodove ili izravan upisu u srednju, možete ostvariti na osnovi rezultata postignutih na:

  • natjecanjima u znanju iz nastavnih predmeta: hrvatskoga jezika, matematike, prvoga stranog jezika

  • natjecanjima u znanju iz dvaju nastavnih predmeta posebno značajnih za upis u skladu s Popisom predmeta posebno važnih za upis

  • jednome natjecanju iz znanja koji samostalno određuje srednja škola iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, a koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje

[FOTO+VIDEO] Tisuće mladih danas odabralo srednju školu

Uz navedeno, bodove možete ostvariti na državnim natjecanjima iz znanja iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a koje je odobrilo Ministarstvo te međunarodnim natjecanjima koje verificira Agencija za odgoj i obrazovanje.

Konkretno, osvojite li prvo, drugo ili treće mjesto kao pojedinac na državnim i međunarodnim natjecanjima (od 5. do 8. razreda) koji su u skladu s prije navedenim odredbama Pravilnika, ostvarujete izravan upis u srednju (osim ako pojedina škola ne uvjetuje za upis ispit sposobnosti i darovitosti. U tom slučaju morate i njega položiti).

Ako pak osvojite prvo mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima kao član skupine u 5., 6., 7. i 8. razredu, osvajate dodatna četiri boda za upis.

Zauzmete li na takvim natjecanjima drugo mjesto kao član skupine, dobivate dodatna tri boda, a za treće dva.

Samo sudjelovanje na državnim i međunarodnim natjecajima iz znanja donosi vam bod. Bilo da se radi o sudjelovanju kao pojedinac ili u skupini.

Koja je škola baš za vas doznajte na manifestaciji 'Dojdi osmaš'

Prvo mjesto na državnom sportskom natjecanju donosi vam tri boda za upis

Osim na natjecanjima iz znanja, dodatne bodove za upis u srednju možete ostvariti i uspjesima na sportskim natjecanjima.

Preciznije, vrednuju se rezultati, ostvareni od 5. do 8. razreda osnovne škole na natjecanjima školskih sportskih društava, ustrojenih prema Propisniku Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske.

Pravo na dodatne bodove kandidati ostvaruju na temelju službene evidencije o rezultatima održanih natjecanja školskih sportskih društava koju vodi Hrvatski školski športski savez.   

Upisi u srednje škole: Predstavljanje srednjih škola

Pretočimo li ova pravila u konkretne povlastice, to znači da učenici, koji su na državnom natjecanju kao članovi ekipe osvojili prvo mjesto, osvajaju tri boda za upis u srednju. (napomena: nema pojedinačnih državnih sportskih natjecanja)

Ekipe koje na državnom natjecanju kao članovi ekipe osvoje drugo mjesto, osvajaju dva dodatna boda, a oni koji osvoje treće, dobivaju jedan bod.

Na ovim se natjecanjima ne osvajaju bodovi za samo sudjelovanje. 

Svoje bodove za upis u srednju možete izračunati na ovom linku , a ostale kriterije i elemente upisa, pogledajte na ovoj poveznici.

Odgovori