Savjeti kako najbolje odabrati srednju školu

Završetkom osnovne škole, kako djecu tako i roditelje očekuje jedna nimalo lagana odluka. Odabrati odgovarajuću srednju školu predstavlja nimalo jednostavan zadatak za cijelu obitelj, a posebice za učenika koji nakon bezbrižnog osnovnoškolskog obrazovanja mora odabrati svoje prvo profesionalno usmjerenje. Ako još niste odlučili koju školu upisati, najvažnije od svega je da ne padnete pod tuđi utjecaj što zbog daljnjeg tijeka školovanja ne može dobro završiti po vas.

Foto: Srednja.hr

I dok se osnovna škola najčešće bira prema kriterijima blizine obiteljskoga doma, srednja škola ovisi o mnogobrojnijim i daleko složenijim faktorima. Prvi svakako ovisi o učeniku koji mora pronaći pravi spoj između onoga u čemu je dobar i onoga što voli. Prema tome, prije donošenja konačne odluke procijenite svoje sposobnosti jer upis neželjene škole itekako utječe na rezultate, ali i na motivaciju. 

Napuštanje roditeljskog doma mladima uzrokuje različite psihičke smetnje: Ovako ih možete otkloniti

Samostalan odabir

Pri početnom odabiru, važno je znati  hoćete li upisati strukovni ili gimnazijski smjer. Iako je za testove profesionalne orijentacije sada već prekasno, ako još niste sigurni što želite upisati nemojte dozvoliti da drugi odluče umjesto vas. 

Nije rijedak slučaj da roditelji misle kako dijete u dobi od četrnaest godina ne može samostalno odlučivati o svojem budućem zanimanju, ali ako od djeteta žele stvoriti samostalnu, neovisnu mladu osobu onda je odabir srednje škole pravo vrijeme da to učine. Postoji razlika koju zabrinuti roditelji često ne vide. Jedno je pomoći djetetu i prema njegovim preferncijama usmjeriti ga na neki od srednjoškolskih smjerova, a drugo je donijeti odluku umjesto njega. Utjecaj roditelja, ali i okoline prilikom konačnog odabira škole može itekako nepovoljno djelovati na daljnje školovanje djeteta. Manjak motivacije, prebacivanje opravdane krivnje na roditelje i nedostatak želje za učenjem djeluje na konačne rezultate u školi stoga je važno da konačni odabir škole bude samostalan i isključivo vaš. 

U drugu kategoriju samostalnog odabira svakako ulaze i oni koji svoju školu odabiru zbog društva. Nikada se nije dobrim pokazalo upisivati školu isključivo zato što je taj smjer upisao i vaš prijatelj. Primjerice, ako vašem najboljem prijatelju leži matematika, ne znači da to i vaš slučaj. Upisom iste škole zbog društva možete naškoditi samo sebi i svome obrazovanju. Ako ste mrzili tu istu matematiku cijelu osnovnu školu, koliko je moguće da ćete je naglo početi voljeti primjerice, u matematičkoj gimnaziji?! 

Nakon završene osnovne škole često učenici ne znaju čime se u budućnosti žele baviti. Rastanak od prijatelja i promjena školske sredine može biti stresna za svakog budućeg srednjoškolca i to je opravdano, ali i u takvoj situaciji ne smijete dozvoliti da drugi odluče umjesto vas. 

Ako vam odabir srednje škole još uvijek u potpunosti nije iskristaliziran, možete napraviti svoje male bilješke sastavljene od želja, mogućnosti, afiniteta i ljubavi prema nekom zanimanju. S druge pak strane možete napraviti bilješke onoga što ne volite, što vas ne interesira i u čemu niste dobri. Možda će vam se bilješke u početku činiti beskorisne, no krajnji rezultat pružit će vam jasniju sliku onoga čime se želite baviti. Ako i dalje ne vjerujete vlastitim bilješkama, možda vam upitnik E-usmjeravanja kojega je napravio Hrvatski zavod za zapošljavanje olakša cjelokupnu situaciju oko odabira. Taj upitnik pomoći će vam dobiti jasniju sliku o svojim interesima i osobinama i o zanimanjima koja najviše odgovaraju vašim interesima i osobinama. Upitnik možete pronaći ovdje.

Danas počinju upisi u srednje, prve ogledne liste poznate u 22 sata

Voliš li učenje?

Prilikom odabira vrlo je važno zapitati se koliko si spreman učiti i imaš li uopće naviku učestalog učenja. Ako je vaš odgovor ne, onda vašu školu prilagodite ranije stečenim navikama. Također, imajte na umu prelazite li bodovne pragove određenih škola koje ste ostvarili zahvaljujući svojem osnovnoškolskom uspjehu. 

Konkurentnost nekog zanimanja na tržištu također je jedan od uvjeta kojima se povode budući srednjoškolci što i nije u potpunosti krivo, međutim vrlo je važno uskladiti ga s vašim interesima. Nadalje, zanimanje koje je trenutno konkurentno na tržištu rada, ne znači da će ono biti traženo zanimanje za nekoliko godina. 

Ono što svakako ne može biti na odmet je razgovor s učenicima koji pohađaju školu koja se nalazi na vašem užem popisu. Na taj način možete saznati sve što vas zanima o školi iz prve ruke i to ne one suhoparne, profesorske informacije, već informacije ljudi koji su vam slični i po dobi i po razmišljanjima. Povezati se s učenicima škole koju želite upisati nije loše, no uvijek vodite računa o njihovom mogućem subjektivnom mišljenju stoga dojmove sadašnjih učenika treba uzeti s rezervom. 

Bilo kako bilo, odabir srednje škole prvi je važan korak u svijet odraslih. Potrudite se da ta odluka bude koliko je god moguće najbolja i neka bude donesena isključivo vašim razumom. U tu školu neće ići vaši roditelji, prijatelji ni rodbina. Tu školu pohađat ćete samo vi prema tome pokažite sami sebi do čega vam je stalo i potrudite se da to bude i vaš krajnji rezultat. 

Odgovori