U megapopularnoj seriji ‘Malcom u sredini’ pojavljuju se hrvatski simboli: Evo i zašto

Serija ‘Malcom u sredini’ ima milijune obožavatelje diljem svijeta, a da su joj vrlo skloni i Hrvati može između ostalog posvjedočiti i činjenica da su sve epizode reprizirane izniman broj puta na domaćim televizijama.

Screenshot: Daily Motion

Unatoč tolikom broju ponavljanja i okolnosti da ste veliki obožavatelj Malcoma i njegova brojne obitelji, možda vam je promaknulo da se u epizodi ‘Ida’s Dance’, pojavljuju hrvatska zastava i grb, slika zagrebačke katedrale obješena na zidu.

[Mrak scena] Homer Simpson po novom voli gucnuti hrvatsko vino

Na zidovima su i slike parova u tradicionalnim narodnim nošnjama, koje podsjećaju na neke karakteristične za Hrvatsku.

Ti simboli Lijepe naše, nisu se pukom slučajnošću našli u kadrovima, nego je Loisina opasna majka Ida, porijeklom iz neimenovane istočnoeuropske zemlje koju u navedenoj epizodi naziva samo “stara zemlja”.

Inače u stvarnom životu su Loisin (Jane Kaczmarek) otac je podrijetlom iz Poljske, a u seriji prema spomenutoj simbolici, majka je očito Hrvatica.

Screenshot: Daily Motion

Na kraju epizode Lois i njena majka i odjenu nošnje i zaplešu tradicionalni ples.  Međutim taj ples nije podrijetlom iz naših krajeva, što sugerira da autori serije ipak nisu išli do kraja dosljedno prikazati Idino podrijetlo.

Screenshot: Daily Motion

Odgovori