Hakirao stranicu predsjednika kako bi odgodio ispit

Biste li se ikada sjetili hakirati stranicu predsjednika kako bi odgodili termin ispita? Vjerojatno su rijetki oni kojima bi takvo nešto palo na pamet, a kamoli da ideju i realiziraju. No, izgleda kako sedamnaestogodišnjem studentu iz Šri Lanke takva zamisao nije ostala ‘visjeti u zraku’, već se odmah prihvatio posla. 

Pod izlikom da želi odgodu ispita zbog održavanja ispita koji bi se trebao održati u travnju jer se eto baš poklapa s proslavom njihove Sinhala/Hindu nove godine, tinejdžer je ovih dana hakirao stranicu predsjednika Šri Lanke i poručio mu da razmisli još jednom oko održavanja ispita. Ako ne dođe do odgode, odnosno promjene termina održavanja razočarani mladić predsjedniku je zaprijetio cyber ratom, a potpisao se u ime hakerske grupe ‘Sri Lankan Youth’, prenosi BBC.com.

– Ako ne možete kontrolirati situacijom u zemlji, raspišite nove predsjedničke izbore, stajalo u poruci mladog hakera namijenjenoj tamošnjem predsjedniku Maithripalu Sirisenu. 

Uz poruku koja je stajala na stranici predsjednika tinejdžer mu je poručio i da se više zainteresira za problematiku studenata u zemlji o kojoj premijer Šri Lanke nije pokazao interesa. Iako su poruke ubrzo bile uklonjene, to nije spriječilo studenta da ponovno hakira i sruši predsjednikovu internetsku stranicu nakon čega je uhićen i time su njegovi planovi proslave u travnju naglo ‘pali u vodu’. Budući da su se u posljednje vrijeme u Šri Lanki nanizala hakiranja vladinih stranica, postavlja se pitanje sigurnosti takvih stranica, a upravo je posljednji slučaj s predsjednikom potaknuo tamošnju policiju da ispita mladića je li osim proslave imao još neki skriveni motiv provaljivanja u stranicu.  

Odgovori