Jedan od najvećih hrvatskih gradova revolucionirao način čekanja autobusa

Ovih su dana u Rijeci u funkciju ušle dvije pametne autobusne stanice. Postavljene su na vrlo frekventna područja u gradu, a nude niz funkcionalnosti zbog kojih predstavljaju tehnološki iskorak prema povezanim pametnim gradovima budućnosti. Samo neke od njih su bežično punjenje pametnih telefona te pregled mapa s trenutačnim pozicijama autobusa.

Pametne autobusne stanice|foto: Službena stranica Grada Rijeke/ www.rijeka.hr

Sve građane i posjetitelje Rijeke obradovala je vijest o dvije pametne autobusne stanice koje će korisnicima javnog prijevoza pružiti ugodnije iskustvo. Uz dvije pametne stanice predstavljena je i mobilna aplikacija Pametne autobusne stanice Rijeka pomoću koje je moguće u realnom vremenu pratiti kretanje autobusa javnog gradskog prijevoza u Rijeci. Jedna je stanica postavljena u Trpimirovoj ulici (kod Riječkog nebodera) i jedna na Žabici (u Ulici Riva), a riječ je o prvim autobusnim stanicama takve vrste u Hrvatskoj. U pozadini cijele priče stoji šestomjesečni pilot-projekt Grada Rijeke u partnerstvu s kompanijom Ericsson Nikola Tesla, Hrvatskim Telekomom te gradskim tvrtkama Smart RI, Autotrolej i Rijeka promet.

Ispred još jednog zagrebačkog fakulteta postavljene tri pametne klupe

– Putniku je na stanici na putem displeja na raspolaganju pregled voznog reda i mape autobusnih stanica s trenutačnim pozicijama autobusa. Rješenje se temelji na tehnologiji Interneta stvari, a prikuplja podatke Autotroleja te prikaz s ukupno 12 gradskih kamera Rijeka prometa, objašnjavaju iz gradske Uprave.

Osim toga, stanica je u funkciji hotspota pa dok putnici čekaju prijevoz, mogu surfati internetom. Uz to, zahvaljujući solarnim panelima koji stanicu opskrbljuju energijom te integriranim rješenjima ostalih partnera, omogućeno im je i bežično punjenje pametnih telefona i ostalih gadgeta.

– Senzor postavljen na pametnim autobusnim stanicama mjeri temperaturu i vlažnost zraka te tako pruža vrijedne informacije o parametrima okoliša, a u narednim fazama projekta očekuje se i dodatna integracija informacija o kulturnim događanjima te promotivnim ponudama, kao i rješenja koja se tiču sigurnosti samih putnika, objašnjavaju iz Grada.

[Ideja godine '17] Tim Opus iz Požege: Pametna kuća ne mora biti luksuz bogatih

Ovom prilikom predstavljena je i aplikacija ‘Pametne stanice Rijeka’ koja omogućava pametno korištenje javnog prijevoza i koja je u Rijeci po prvi puta dostupna na mobilnim uređajima.

– Pomoću ove aplikacije može se pratiti kretanje autobusa javnog gradskog prijevoza na mapi grada Rijeke, te doznati kad autobus dolazi na stanicu na kojoj se putnik/ca želi ukrcati. Klikom na sam autobus u aplikaciji dobiva se prikaz sljedećih stanica te autobusne linije s vremenom dolaska na stanice prema redu vožnje. Također, moguće je dobiti i druge podatke o prometu i to klikom na lokaciju web kamera, odnosno klikom na samu autobusnu stanicu, pri čemu se doznaje koji sve autobusi na njoj staju i u koje vrijeme dolaze na stanicu. Aplikaciju je moguće besplatno preuzeti u trgovinama Google play i App Store, a dostupna je i putem QR koda koji se nalazi na promotivnim materijalima te displayu dvaju pametnih stanica, stoji na službenim stranicama Grada Rijeke.

Odgovori