Radi curenja ispitnih pitanja na maturi, u ovoj su zemlji vlasti brutalno kaznile maturante

Sve češće prijevremeno curenje ispita iz mature na društvenim mrežama, natjeralo je alžirske vlasti da privremeno blokiraju Facebook, Twitter i ostale društvene mreže svim pristupnicima koji trenutno polažu maturu. Tom bi se strožom mjerom sigurnosti trebalo spriječiti i pojavljivanje lažnih ispita na društvenim mrežama s kojima se ova afrička država bori već godinama.  

Foto: Srednja.hr

Gotovo nevjerojatno: Do Facebooka i Instagrama uskoro bi mogli osobnim dokumentima

Nakon što je putem društvenih mreža krenulo prijevremeno masovno objavljivanja ispita, alžirski su srednjoškolci za vikend morali ponovno pristupiti ispitu iz mature. Gotovo polovica tamošnjih srednjoškolaca putem društvenih mreža dobilo je ranije tijekom lipnja ispitna pitanja što je natjeralo vlasti u Alžiru da postrože mjere sigurnosti jer se već godinama u razdoblju pisanja mature pojavljuje isti problem, prenosi Reuters.com 

Pristup društvenim mrežama svim je kandidatima koji pišu maturu onemogućen i s mobilnih telefona pa bi se na taj način trebalo spriječti bilo kakvo daljnje curenje ispita ili objavljivanje lažnih pitanja s mature koji uznemiruju buduće studente. 

Ranije ovaj mjesec, alžirske vlasti su potvrdile da je policija uhitila nekoliko ljudi, uključujući i službenike u nacionalnom centru za edukaciju za koje se sumnja da su ispitne materijale mature širili preko društvenih mreža.

Odgovori