Ova je pjesma proglašena ‘najsretnijom na svijetu’

Mnoštvo je dosadašnjih studija potvrdilo vezu između dobrog raspoloženja i slušanja glazbe. Uostalom i sami smo svjesni da nas glazba koju preferiramo može iz crnjaka vratiti u pozitvno stanje. Međutim, ono čime se pozabavila skupina istraživača sa Sveučilišta Missouri je koja to konkretno pjesma kod najvećeg broja ljudi izaziva sreću, zadovoljstvo i dobro raspoloženje.

Njihovi nalazi su pokazali da je riječ o velikom hitu britanske grupe Queen – Don’t Stop Me Now, izvještava Independent.

Istraživanje: Ova legendarna pjesma liječi loše raspoloženje

Svoje istraživanje su počeli time da su dva tjedna ispitanicima puštali glazbu bržeg, veselijeg ritma te se pokazalo da, bez obzira na žanr, slušanje glazbe čini ljude sretnijima.

Međutim, da bi došli do konkretnijih zaključaka, trebali su postaviti neku formulu. 

Među 126 pjesama u posljednjih 50 godina, uvjerljivo pobijedila Don’t Stop Me Now

Neuroznanstvenik Jacob Jolij je u potrazi za formulom ‘pjesme za sreću’ proučavao 126 pjesama nastalih u zadnjih 50 godina. Toliko je pjesama izlučio, zahvaljujući skupini od 2000 zaposlenika britanske tvrtke Alba, koji su odgovorili na pitanje koja im je pjesma najomiljenija, a koja ih čini najsretnijima.

Jolij je otkrio da pjesma skupine Queen dobila najviše ocjene, a čak ju je dvije trećine ispitanika istaknulo kao omiljenu.

No, ovaj je neuroznanstvenik na svome blogu detaljnije pojasnio, kako je došao do navedenih zaključaka.

Ovo su najizvođenije pjesme u u glazbenoj povijesti

– Formula je vrlo jasna. Prosječni tempo vesele pjesme je brži od ritma prosječne pop pjesme. Tempo prosječne pop pjesme je oko 118 otkucaja u minuti (beats per minute), dok vesele pjesme imaju prosječni tempo od 140 do 150 beata u minuti, pojasnio je Jolij.

Svaka nacija ima svoju pjesmu koja im izaziva pozitvne emocije

No, kao i obično, rezultati istraživanja su bili izloženi i različitim sumnjama i kritikama. Tako se mnogi ne slažu da se Don’t Stop Me Now može poopćiti kao najveselija za cijeli svijet i tvrde da svaka nacija ima svoga favorita.

Kritika je i to da uzorak od svega 2.000 ljudi, preciznije zaposlenika jedne tvrtke, ne može potvrditi jedan tako generalan podatak.

Bilo kako bilo, ispod teksta poslušajte Don’t Stop Me Now, a u komentarima nam napišite koja vas pjesma najlakše razveseli?

Odgovori