[Video] Slavni novinar objasnio zašto toliko nebuloznih znanstvenih istraživanja postaju vijesti

Živciraju vas česte vijesti o nebuloznim znanstvenim istraživanjima koje pune naslovnice? Te kava liječi rak, te šteti srcu, te je dobra za pamćenje, te je loša za san, a svaki tekst počinje rečenom ‘Istraživanja su pokazala….’. Slavni novinar i komičar John Oliver u svojoj je emisiji objasnio zašto toliko glupih istraživanja završavaju u novinama.

YouTube; screenshot

Kad drukčije ne ide: Dozvoli da ti znanstvenici dizajniraju tvog idealnog partnera

Tko god ima naviku da barem jednom tjedno otvori neki portal, svijesan je pojave različitih, često kontradikotrnih, pa i nebuloznih istraživanja koja se prezentiraju kao vijesti. Takva nas istraživanja mogu navesti da pomislimo kako se znanstvenici bave glupostima. To je naravno netočno, objasnio je Jon Oliver u svojoj emisiji Last Week With John Oliver.

Znanstvenici rade pod velikim pritiskom da objavljuju, što više i u što prestižnijim znanstvenim publikacijama. Zbog toga se koncentriraju na istraživačke eksperimente umjesto na eksperimente kojim se provjeravaju postojeće činjenice. Kako bi im istraživanje bilo objavljeno, ono mora nešto otkriti. Ako ne otkrije ništa novo, istraživanje nije zanimljivo.

Mnogi znanstvenici stoga rade nešto što se u struci zove P-Hacking, a u slobodnom prijevodu, namještanje statističkih podataka. U statističku tabelu unesu sve različite varijable svog istraživanja i onda povezuju varijable koje nisu direktno povezane. Tako mogu dobiti rezultate poput toga da ljubitelji čokolade imaju također preferiraju visoke ljude ili da ljudi koji vole metal za ljubimce češće drže ribice. Rezultati se ‘napudraju’ u tekstu, a kada dođu u ruke novinara, koji od zanimljivosti žive, dodatne se pojednostave i tako dolaze do čitatelja.

Provjerite kako je to objasnio urnebesni John Oliver!

Odgovori