Kako je mladi Oliver davne 1966. nastupom u zagrebačkom SC-u zaradio status pjevačke nade

Ogromna tuga zahvatila je Lijepu našu, a i šire područje, kada je u nedjelju preminuo veliki hrvatski kantautor Oliver Dragojević.  No, da bi postao velik i napravio karijeru dulju od pola stoljeća, marljivo je sebi krčio put, svirajući između ostaloga po hotelskim i restoranskim teracama na moru, ali i nastupajući po raznim glazbenim natjecanjima. Jedno od takvih zabilježeno je u magazinu Studio iz ožujka 1966., kada je Oliver s 19. godina oduševio publiku i žiri na priredbi ‘MM’, koje se održavalo u zagrebačkom Studentskom centru.

Izvor: Studio iz 1966.

Tekst iz Studija, prenosimo u cijelosti

‘Najbolji mladi početnik u pjevanju’

Ovako zvuči Dragojevićeva 'Cesarica' kad ju Filipinac otpjeva

Ožujak 1966: Pod pokroviteljstvom “Studija” u nedjelju ujutro su u zagrebačkom Studentskom centru počele priredbe pod nazivom “MM”, što će reći “Mi mladi”. To je prilika za još neafirmirane pjevače, pisce, recitatore, humoriste i druge da pred publikom pokažu što znaju.

Najveći interes vlada među početnicima u pjevanju zabavnih melodija jer petero najbolje plasiranih sa svake priredbe ulazi u finale, a pobjednicima toga finalnog natječaja zagrebačka TV obećava jednu posebnu emisiju tijekom svibnja.

Na nedjeljnoj matineji su pored Zagrepčana gostovali i interpretatori iz Splita koji su se istakli na tamošnjoj “Tribini mladih”. Bilo ih je petero: Oliver Dragojević, Đurđica Kulčević, Vlasta Kocijančić, Nenad Strigo i Željko Šoletić.

Oni su u konkurenciji s još dvanaestoro domaćih kandidata osvojili najviše bodova. Tako su svih pet finalnih mjesta popunili splitski gosti, što je zaista kuriozitet.

Dva žirija (stručni i onaj izabran od gledatelja) dao je maksimalan broj bodova – ukupno trideset – izvanrednom Oliveru Dragojeviću koji je pjevao melodiju “Jučer”.

Dragojević je inače član sastava “Batali”, koji postiže lijepe uspjehe u svom gradu. Ostalih četvero izvođača zaradilo je po 28 bodova, a i to je bilo dovoljno da premoćno ostave sve ostale za sobom.

Gledatelji su dugim pljeskom pozdravili sve sudionike, a osobito mlade recitatore. U nedjelju se serija priredaba nastavlja. Kako smo obaviješteni, pored Zagrepčana sudjelovat će još i Osječani, a jedan od pokrovitelja bit će i zagrebačka tvornica ženske modne konfekcije “Vesna”.

Glazbena veličina, uvijek je ostala skromna i ponizna

Klub Šibenčana se dirljivo oprostio od barba Arsena: Pročitajte kako je velikan grdio svoju dicu

Da je Oliver glazbena veličina rijetkog kalibra, najbolje svjedoče njegove pjesme, ali i činjenica da su vijest o njegovoj smrti objavili brojni strani mediji, kao i odluka Vlade RH, kojom je sutra u zemlji proglašen Dan nacionalne sućuti, upravo povodom smrti splitskog kantautora, podrijetlom iz Vela Luke.

No, osim što je glazbena veličina, anegdota s jedne zagrebačke brucošijade koju je prepričao Gibonni, dokaz je kako je Oliver Dragojević bio i ljudska veličina.

Ni na vrhuncu slave, nije mu bilo teško razumjeti usamljenog tehničara na koncertu pa mu je pomogao nositi tešku opremu, a uz to je ‘natjerao’ Marijana Bana i Gibonnija da i sami ‘zavrnu rukave’ u sitne sate nakon nastupa.

Odgovori