Pretraga

[ZADATAK DANA] 6 milijuna učenika rješavalo je ovaj matematički zadatak bez kalkulatora: Znate li vi točan odgovor?

U ožujku ove godine održano je još jedno matematičko natjecanje ‘Klokan bez granica’. U kategoriji Student (za IV. razred SŠ) natjecalo se 6.100.000 sudionika u 69 zemalja Europe, Amerike, Afrike i Azije, a mi smo za današnji zadatak izdvojili jedan od njih 24 koji su im bili prepreka na putu do titule najboljih.

foto: pixabay

Natjecanje ‘Klokan bez granica’ međunarodnog je karaktera, a organizira se u više zemalja svijeta s ciljem popularizacije matematike među mladima Svi oni rješavaju iste zadatke prevedene na jezik svoje zemlje, a jedan od onih koje su morali riješiti u ovogodišnjem testu izdvojili smo za našu rubriku Zadatak dana. Riječ je o zadatku za učenike IV. razreda srednjih škola, a glasio je ovako:

U kutiji se nalazi 65 loptica. Osam loptica je bijele boje, a ostale su crne. U jednom se izvlačenju smije uzeti najviše 5 loptica. Loptice se nakon izvlačenja ne vraćaju u kutiju. Koji je najmanji broj izvlačenja potreban kako bi bili sigurni da je izvučena barem jedna bijela loptica?

A) 11
B) 12
C) 13
D) 14
E) 15

Točno rješenje prošlog zadatka dana

Jučerašnji zadatak dana bio je namjenjen ljubiteljima ruskog jezika, kao i onima koji planiraju put na neku od utakmica Svejtskog nogomentog prvenstva koje se ondje održava. Zadatak je bio prevesti s ruskog na hrvatski 10 često korištenih riječi.

Točna rješenja su: bok, babuška, balagavaona, hotel, tradicionalno varivo Ukrajine i Rusije, hvala, zabranjeno pušenje, daj/hajde, molim.