Pretraga

[ZADATAK DANA] Bez kalkulatora riješite matematički problem i doznajte jeste li pametniji od prosječnog petaša

A- A+

Prošloga je tjedna u Primoštenu održano državno natjecanje iz matematike, na kojemu su među najmlađima bili učenici petih razreda. Iznadprosječnim matematičarima petih razreda bilo je zadano ukupno pet zadataka, a jedan od njih izdvojili smo za današnje izdanje naše rubrike zadatak dana.

foto: pixabay

Učenicima petih razreda osnovnih škola koji su sudjelovali na prošlotjednom državnom natjecanju iz matematike, ukupno je bilo zadano pet zadataka. Morali su ih riješiti bez korištenja kalkulatora, a mi vas izazivamo da jedan od matematičkih problema na koji su petaši naišli pokušate riješiti isto tako. Današnji zadatak dana glasi:

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] U mozgalici je potrebno pretakati iz šupljeg u prazno pa vjerujemo da će se mnogi snaći u tome

Petra je išla u trgovinu s nagradnim bonovima od 15 i 20 kn. Petinu novca potrošila je na sastojke za ručak plativši ga s dva bona. Polovinu preostalog novca dala je za ostale dnevne namirnice i platila ih je s tri bona. Kolika je ukupna novčana vrijednost bonova koje je Petra uzela sa sobom?

Kao i obično, rješenje ovoga zadatka bit će objavljeno sa sljedećim zadatkom dana.

Točno rješenje prošlog zadatka dana

U prošlom zadatku dana trebalo je pretakati tekućinu iz posude u posudu te tu i tamo otvoriti slavinu da bi se dobila potrebna količina vode, a sličan se problem pojavio i u filmu ‘Umri muški 3’. Točno rješenje glasi:

Tekućinu iz posude od 3 litre pretočite u posudu od 5 litara. Ponovno napunite posudu od 3 litre i pretočite dvije u posudu zapremnine od 5 litara. Ostaje vam jedna litra. Posudu od 5 litara ispraznite i litru koja vam je ostala ulijte u nju. Zatim napunite posudu od 3 litre i dodajte tekućinu onoj jednoj litri u posudi zapremnine od 5 litara.

_____________________________________________________________________________________

Pratite više zanimljivih zagonetki i mozgalica na našoj Facebook stranici Kvizovi opće kulture.

[ZADATAK DANA] Bez kalkulatora riješite matematički problem i doznajte jeste li pametniji od prosječnog petaša
Share via
Copy link
Powered by Social Snap