[ZADATAK DANA] Mislite da je matematika 5. razreda laganica? Pokušajte riješiti ovaj problem

Ovogodišnje županijsko natjecanje iz matematike održano je danas, a oni koji na njemu briljiraju bit će pozvani i na državno iz tog predmeta. Tim smo povodom za današnji zadatak dana odabrali jedan matematički problem sa županijske razine natjecanja za peti razred.

foto: pixabay

Diljem Hrvatske danas su održana županijska natjecanja iz matematike. Kako se ispit pisao u prijepodnevnim satima, tek će u narednim danima biti poznato koji su učenici briljirali i putuju na državno.

Dok očekujemo rezultate, za današnji zadatak dana odabrali smo onaj koji se lani pojavio u kategoriji petih razreda. Okušajte se u njegovu rješavanju, a točan rezultat možete pronaći pri dnu ove stranice.

Knjigu od 200 stranica Valentino je pročitao za 5 dana. Drugi dan je pročitao 8 stranica više nego prvi dan, a treći dan 15 stranica više nego drugi dan. Četvrti dan je pročitao dvostruko više stranica nego prvi dan, a peti dan isto kao prvi i drugi dan zajedno. Koliko stranica je Valentino pročitao u svakom danu?


Riječ je o jednadžbi u kojoj je najprije potrebno pronaći broj stranica koje je Valentino pročitao prvi dan.

1. dan: x stranica
2. dan:
x + 8 stranica
3. dan: (
x + 8) + 15 = x + 23 stranice
4. dan:
x + x stranica
5. dan:
x + x + 8 stranica

Vrijedi jednadžba:
+ 8 + + 23 + + 8 = 200

Pojednostavljivanjem dobivamo:
= 200 – 39
= 161 : 7
= 23

Dakle, mladić iz zadatka prvi je dan pročitao 23 stranice knjige, drugi dan 31 stranicu, treći i četvrti dan po 46 stranica, a peti dan 54 stranice knjige.

Odgovori