Pretraga

[ZADATAK DANA] Ovo pitanje maturantima je na Hrvatskom zadalo neviđene muke: Znate li točan odgovor?

A- A+

Po izlasku s testnog dijela ovogodišnje više razine mature Hrvatskog jezika, brojni maturanti zapitali su se jesu li na njega trebali ponijeti kompas. Razlog ovakvoj šali bilo je jedno pitanje koje je za cilj imalo ispitati njihovu sposobnost čitanja s razumijevanjem te logičkog zaključivanja. Za današnji zadatak dana odabrali smo upravo taj koji je među pristupnicima A razine izazvao najviše diskusije.

Na slici poviše nalazi se ulomak iz romanesknog ciklusa Francoisa Rabelaisa. Ovaj ulomak bio je jedno od polaznih djela na temelju kojih su pristupnici više razine mature iz Hrvatskog morali odgovarati na pitanja.

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Riješite milijunsko pitanje iz najgledanije epizode hrvatske verzije kviza Milijunaš

Jedno od pitanja bilo je uzrok najveće diskusije nakon ispita pa smo ga odlučili postaviti kao naš današnji zadatak dana. Uz pitanje, na maturi su bila ponuđena i četiri odgovora, a zadatak je glasio ovako:

Gdje je izgrađena zgrada?

A. istočno od Loire
B. južno od Loire
C. sjeverno od Loire
D. zapadno od Loire

Po dobrom starom običaju, točno rješenje objavit ćemo uz sljedeći zadatak dana.

Rješenje prošlog zadatka dana

Najgledanija je u povijesti HRT-a bila epizoda emisije ‘Tko želi biti milijunaš?’ iz ožujka 2004. godine. Čak 1,974.041 parova očiju bilo je uprto u natjecatelja Marija Soldu, koji je otvorio pitanje za milijun kuna.

Prošli zadatak dana bilo je upravo to milijunsko pitanje u kojemu se tražilo poznavanje datuma rođenja poznatih skladatelja, a točan odgovor je por B – Rossini.

[ZADATAK DANA] Ovo pitanje maturantima je na Hrvatskom zadalo neviđene muke: Znate li točan odgovor?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap