Pretraga

[ZADATAK DANA] Ponovno u Potjeri interesantno pitanje s izračunom vjerojatnosti: Znate li ga riješiti?

Prije nešto manje od pola godine, izračun vjerojatnosti je iznjedrio nikada dulje premišljanje u igri na ploči, otkada se Potjera prikazuje kod nas. No, ni duga koncentracija i razmišljanje, nisu doveli 20-godišnjeg natjecatelja Hrvoja, a ni lovca Kotigu do točnog odgovora.

Screenshot: HTV

U jučer prikazanoj epizodi, ponovno smo imali pitanje, u kojem je trebalo izračunati vjerojatnost. No, lovac Mladen Vukorepa, sa zvanjem inženjera elektrotehnike, nije se dao zbuniti. Štoviše izvršio je pritisak na svoga suparnika Vedrana, rješivši zadatak za valjda tri sekunde.

Upravo opisano, zanimljivo pitanje, odlučili smo predstaviti u rubrici Zadatak dana. Kako natjecatelji u Potjeri imaju svega 5-6 sekundi za rješavanje bilo kojeg pitanja u igri na ploči, a vi ipak imate više vremena, odlučili smo ne ponuditi odgovore, među kojima je i točan. Okušajte se u rješavanju.

Kolika je vjerojatnost da ćete, bacajući dvije kockice, dobiti dvije šestice?

Rješenje posljednjeg Zadatka dana

Na osnovnoj razini Matematike na jesenskom roku državne mature, između ostalih se pojavio jedan jednostavan zadatak, kojeg su brojni maturanti proglasili trik pitanjem! Stoga smo odlučili i širu zajednicu pitati doživljavaju li potonji zadatak imalo lukavim.

Odredite najmanji prirodni broj koji je djeljiv s brojevima 42, 140 i 210.

Uglavnom, procijenite sami, a točan odgovor je 420.

[ZADATAK DANA] Ponovno u Potjeri interesantno pitanje s izračunom vjerojatnosti: Znate li ga riješiti?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap