Pretraga

[ZADATAK DANA] ‘Tri nastavnika predaju tri različita predmeta u tri grada’: Riješite ovaj vrlo zapetljan logički zadatak

A- A+

Logika se kao predmet uči samo u trećem razredu gimnazije, a u nastavnom programu stoji kako je ‘potrebita kao oruđe vladanja jezikom, iskazivanja misli, zaključivanja i spoznavanja, ne samo u obrazovnim i znanstvenim djelatnostima već je nezaobilazna i u svakodnevnom životu.’ Upravo zbog važnosti te grane filozofije u svakodnevnom životu, današnji zadatak dana dolazi s područja logike.

Vizual / srednja.hr

Zadatak smo pronašli u knjižici Milana Šarića ‘Najljepši logički zadaci – gimnastika uma’, a kao što je to i prethodno bio slučaj, rješenje ćemo objaviti uz tekst sutrašnjeg zadatka dana.

Tri nastavnika – Aleksa, Bojan i Dragan predaju tri različita predmeta: matematiku, fiziku i kemiju, u školama u Čačku, Kraljevu i Valjevu.

  1. Aleksa ne radi u Čačku, a Bojan ne radi u Kraljevu.
  2. Čačanin ne predaje kemiju.
  3. Onaj koji radi u Kraljevu predaje matematiku.
  4. Bojan ne predaje fiziku.

Pitanje glasi: Što i u kojem gradu predaje Dragan?

Rezultat jučerašnjeg zadatka dana

Prethodni zadatak dana bio je vezan uz hrvatski jezik, a zadali smo vam 15 riječi u kojima je bilo potrebno odgonetnuti pišu li se sa -ije ili -je.

Točni odgovori su: redoslijed, ozlijediti, zahtjev, zvjezdica, obavještavamo, rješenje, smiješiti se, ocjenjivati, primjenjivan, unaprijeđen, skupocjen, ljepilo, uspješno, polumjer, besprijekorno.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap